in

Украјинци упозоравају да руске ракете угрожавају нуклеарку

Како се наводи, циљ је обезбеђивање и копненог коридора између тих територија и Крима, преноси Укринформ.

Руске снаге настављају делимичну блокаду Харкова, као и ударе и блокирање украјинских јединица у зони фабрике Азовстал у Маријупољу, истиче украјински генералштаб.

Украјини треба 5 милијарди долара месечно од партнера

Украјински министар финансија Сергеј Марченко изјавио је да Украјина тражи најмање пет милијарди долара месечно као међународну помоћ за покривање трошкова земље.

Марченко је, на састанцима са високим америчким званичницима у Вашингтону, рекао је да Украјина очекује да ће од САД добијати две милијарде долара месечно за покривање хитних трошкова у априлу, мају и јуну, преноси Unian позивајући се на Вашингтон пост.

Укупно, Украјини је потребно најмање 5 милијарди месечно.

Марченко је објаснио да су та средства потребна за наставак исплате пензија, плата здравственим и просветним радницима и друге хуманитарне потребе.

Руси напали ракетама Одеску област, оштећен мост

Руске снаге испалиле су ракете на Одеску област, саопштио је данас председник војне организације у Одеси Сергеј Брачук.

Како је навео, мост на ушћу реке Дњестар у Црно море затворен је због оштећења, преноси украјинска агенција Униан.

Брачук је рекао да детаља инцидента нису објављени из безбедносних разлога.

Украјинци упозоравају да руске ракете угрожавају нуклеарку

Украјинска државна компанија за атомску енергију Енергоатом саопштила је да су руске ракете данас летеле на малој висини изнад највеће европске нуклеарне електране у Запорожју, у јужној Украјини, и поновила упозорења да би руска инвазија могла да доведе до „нуклеарне катастрофе”.

Енергоатом је данас издао најновије упозорење о ризицима изазваним ратом са Русијом на 36. годишњицу најгоре нуклеарне несреће на свету у сада угашеној електрани у Чернобиљу, преноси Ројтерс.

Компанија је нагласила да су крстареће ракете летеле изнад нуклеарне електране у Запорожју током ваздушног напада када је у том граду, како наводе локалне власти, погођена комерцијална зграда, при чему је најмање једна особа погинула.

Како је раније саопштено још једна особа је рањена, када су две ракете погодиле једно предузеће и оштетиле инфраструктирне објекте, а трећа је експлодирала у ваздуху.

„Ракете које лете на малој надморској висини директно изнад локације нуклеарне електране у Запорожју, где се налази седам нуклеарних објеката са огромном количином нуклеарног материјала, представљају велике ризике“, рекао је Петро Котин, в.д. шефа Енергоатома.

Русија није одмах коментарисала ту изјаву, али је раније, током њихове специјалне војне операције, понудила безбедносне гаранције у вези са украјинским нуклеарним постројењима.

Руске трупе су почетком сукоба у Украјини заузеле затворену нуклеарну електрану у Чернобиљу, али су у међувремену напустиле ту локацију.

Рафаел Гроси, шеф Међународне агенције за атомску енергију, требало је данас да посети Чернобиљ, на годишњицу експлозије и пожара који су 26. априла 1986. године погодили тамошњу нуклеарку.