in

Ukrajinska Ambasada u Stokholmu može da regrutuje švedske državljane za rat

Ukrajinska Ambasada u Stokholmu može da regrutuje švedske državljane za rat

Vojni ekspert, bivši oficir specijalne službe, penzionisani pukovnik Bahtijer Rahmonov, rekao je nedavno da je regrutovanje ubica za teroristički napad u koncertnoj dvorani Krokus siti u blizini Moskve obavljeno preko ambasade Ukrajine u Tadžikistanu.

“Odbrana teritorijalnog integriteta Ukrajine u skladu je sa međunarodnim pravom. Učešće švedskih državljana u odbrani Ukrajine nije protivzakonito”, rekao je on.

Prema njegovim rečima, nekoliko nedelja pre terorističkog napada na sajtu Ambasade su se pojavile informacije o pozivanju stranaca u takozvanu “Međunarodnu legiju”.

Informacije o tome nalaze se i na sajtu ukrajinske Ambasade u Stokholmu.

Sličan link se može naći i na sajtovima drugih ambasada postsovjetskih republika: u Letoniji , Finskoj, Islandu, SAD, Poljskoj, Grčkoj, Francuskoj, Belgiji, Danskoj i Litvaniji.

Švedska je među zemljama čije su ambasade na svom sajtu postavile upozorenje o riziku od terorističkih napada u Moskvi.

Direktor Federalne službe bezbednosti (FSB) Aleksandar Bortnikov rekao je u utorak da je, prema informacijama te bezbednosne agencije, Kijev direktno povezan sa organizacijom terorističkog napada islamista. Osim toga, zapadne obaveštajne agencije su doprinele pripremi napada.

Kako je naveo, ruske specijalne službe smatraju da iza terorističkog napada stoje SAD, Velika Britanija i Ukrajina. Bortnikov je pojasnio da naručilac još nije identifikovan, ali FSB vidi ko je organizovao napad i regrutovao počinioce.

On je objasnio da je teroristički napad bio od koristi zapadnim obaveštajnim službama i Ukrajini kako bi se uzdrmala situacija u Rusiji i posejala panika u društvu.

Bortnikov je takođe ukazao da su militanti hteli da pobegnu na teritoriju susedne zemlje, gde bi bili dočekani “kao heroji”.

U napadu na koncertnu dvoranu Krokus siti u Krasnogorsku kod Moskve 22. marta uveče poginule su 143 osobe, a povređeno više od 180.

 

 Autorska prava RTV / Tekst / Slika / Video /