in

UKRAJINSKA KRIZA Amerika uvela nove sankcije Rusiji; Moskva: Uništeni ukrajinski S-300 u Poltavskoj oblasti

UKRAJINSKA KRIZA Amerika uvela nove sankcije Rusiji; Moskva: Uništeni ukrajinski S-300 u Poltavskoj oblasti

Kijev saopštava da je u Krivom Rogu u ruskom raketnom napadu poginulo osmoro ljudi, a povređena je 21 osoba.

Najsmrtonosniji napad u poslednjih nekoliko nedelja oštetio je administrativnu zgradu i stambeni blok, tvrdi ukrajinska vojska.

Ministarstvo odbrane Rusije saopštilo je da su moskovske trupe izvele masovni udar na ukrajinski vojni aerodrom.

Ruska vojska je udarom raketnog sistema “iskander” pogodila diviziju ukrajinskog PVO sistema S-300 u regionu Poltave, navode u Moskvi. Ističu da su uništena dva lansera.

Sa druge strane, ukrajinska vojska je tokom jučerašnjeg dana objavila da je tokom noći pogodila tri ruska raketna sistema zemlja-vazduh na Krimu.

Brodovi ruske mornarice pristali su u luku Havane. SAD i Kuba su povodom toga saopštile da brodovi ne predstavljaju pretnju, ali je naširoko viđeno kao ruska demonstracija sile dok tenzije rastu zbog rata u Ukrajini, prenosi Rojters.

Na konferenciji o obnovi Ukrajine u Berlinu, predsednik Ukrajine Volodimir Zelenski je pozvao saveznike da Kijevu obezbede neophodno oružje.

Generalni sekretar NATO-a Jens Stoltenberg govorio je o naporima Alijanse da prilagodi svoje sposobnosti trenutnim sigurnosnim pretnjama, uzimajući u obzir, kako je rekao, najnoviju nuklearnu retoriku i vežbe Rusije.

Mađarski premijer Viktor Orban je posle sastanka sa sekretarom NATO-a saopštio da neće blokirati odluke NATO-a za pružanje pomoći Ukrajini.Autorska prava RTV / Tekst / Slika / Video /