in

Ukrajinska kriza iz dana u dan: Nastavljaju se borbe u Hersonu i Zaporožju, Pentagon šalje pomoć Ukrajini

Ukrajinska kriza iz dana u dan: Nastavljaju se borbe u Hersonu i Zaporožju, Pentagon šalje pomoć Ukrajini

Ruski predsednik Vladimir Putin potpisao je federalne ustavne zakoneo prijemu četiri ukrajinske teritorije u sastav Rusije.

Putin je potpisao i ukaz kojim je dao instrukcije da se nuklearna elektrana Zaporožje stavi pod vlasništvo Rusije.

S druge strane, ambasadori EU odobrili su usmeno 8. paket sankcija Ruskoj Federaciji koji uključuje zabranu pružanja pravnih, IT i inženjerskih usluga.

Dodatni oprez u NATO-u nakon novih Putinovih poteza. “Nismo videli nikakve promene u nuklearnom ponašanju Rusije, ali NATO i saveznici ostaju na oprezu”, rekao je zvaničnik NATO-a.

Duž reke Dnjepar, borbe se nastavljaju. Ukrajinski predsednik Volodimir Zelenski tvrdi da ukrajinske trupe zalaze sve dublje na teritoriju Hersonske oblasti.

Ruska strana poručuje da pregrupiše snage, da je zaustavila napredovanje ukrajinskih snaga i da se one povlače iz Artjomovska.

Češki predsednik Miloš Zeman ocenio je da je rizik od nuklearnog sukoba visok zbog, kako kaže, ruskih pretnji da će upotrebiti taktičko nuklearno oružje.

Sjedinjene Američke Države spremaju vojnu pomoć Ukrajini od 625 miliona dolara.

19.00 – Ukrajina bi mogla da prestane da snabdeva Evropu strujom

Predsednik Ukrajine Volodimir Zelenski upozorio je danas da bi ta zemlja uskoro mogla da prestane da isporučuje struju Evropi.

18.30 – Ukrajinske snage granatirale područje NE Zaporožje

Ukrajinske snage otvorile su danas vatru u blizini Energodara, sa više od 20 granatiranja registrovanih u industrijskoj zoni i području nuklearne elektrane Zaporožje, saopštila je gradska vojno-civilna administracija za TASS.

18.00 – EU sankcionisala 30 ruskih fizičkih i sedam pravnih lica

Evropska unija je uvela sankcije protiv 30 ruskih fizičkih i sedam pravnih lica, piše u Službenom listu EU.

16.58 – Stremousov kritikovao vojni vrh Rusije zbog gubitka teritorije

Zamenik načelnika vojno-civilne administracije Hersonske oblasti Kiril Stremousov kritkovao je danas vojni vrh Rusije zbog gubitka teritorija u Ukrajini.

12.48Kremlj: Zapad ne planira da uključi Rusiju u istragu o Severnom toku

Rusija je diplomatskim kanalima obaveštena da ne postoje planovi da se Moskva uključi u istragu incidenata na gasovodima Severni tok 1 i 2, rekao je danas portparol Kremlja Dmitrij Peskov.

12.10 – Breton: Ukrajina zbog rata ne može trenutno u NATO

Ukrajina ne može da uđe u NATO dok se vodi rat na njenoj teritoriji, saopštio je danas evropski komesar za jedinstveno tržište Tijeri Breton, prenosi TAS S.

09.15 – DNR: U granatiranju ukrajinskih snaga ubijena tri civila

Ukrajinske oružane snage granatirale su samoproglašenu Donjecku Narodnu Republiku (DNR) 57 puta u poslednja 24 sata, a u napadima su ubijena tri civila i ranjeno šestoro, saopštile su vlasti DNR.

09.13 – Kijev: Najmanje dve osobe poginule u granatiranju Zaporožja

Najmanje dve osobe poginule su tokom noći u ruskom grantiranju ukrajinskog grada Zaporožja, saopštio je na Telegramu regionalni načelnik Oleksandr Staruh.

07.12 – Kijev: Granatirano Zaporožje, više stambenih zgrada oštećeno

U granatiranju ukrajinskog grada Zaporožja tokom noći u požarima je oštetećeno ili uništeno nekoliko stambenih zgrada, a još je nepoznato da li ima žrtava, saopštio je danas regionalni guverner Oleksandar Staruh.

06.49 – Zelenski: Oslobođena još tri naselja na jugu Hersona

Ukrajinske snage oslobodile su još tri naselja na jugu Hersonske oblasti, izjavio je predsednik Ukrajine Volodimir Zelenski u redovnom video obraćanju.