in

UKRAJINSKA KRIZA Kijev: Moskva se sprema za letnju ofanzivu; Nebenzja: Rusija ne zna s kim da pregovara

UKRAJINSKA KRIZA Kijev: Moskva se sprema za letnju ofanzivu; Nebenzja: Rusija ne zna s kim da pregovara

Ruske snage izvele su masovni napad raketama i bespilotnim letelicama širom Ukrajine, potvrdile su obe strane.

Ukrajinski predsednik Volodimir Zelenski izjavio je da je ispaljeno 90 projektila i lansirano 60 dronova, dok nacionalna policija navodi da je najmanje pet osoba stradalo, a njih 26 povređeno.

Ukrajinski zvaničnici, takođe, tvrde da je pogođena energetska infrastruktura, te da je preko milion ljudi ostalo bez struje, kao i da je najveća hidroelektrana van funkcije.

Kopnena vojska, u međuvremenu, saopštila je da Moskva priprema 100.000 trupa za novu letnju ofanzivu ili da bi popunila oslabljene Rusko ministarstvo odbrane odgovorilo je da je talas napada izveden kao odgovor na ukrajinsko granatiranje pograničnih regiona.

Portparol Kremlja Dmitrij Peskov, istovremeno, poručio je da je “specijalna vojna operacija”, nakon mešanja Zapada na strani Ukrajine, prerasla u rat.

Stalni predstavnik Rusije pri UN Vasilij Nebenzja rekao je da njegova zemlja nema sa kim da pregovora od 21. maja, kada ističe mandat ukrajinskom predsedniku Volodimiru Zelenskom, što ga čini nelegitimnim.

Predsednik Evropskog saveta Šarl Mišel, međutim, ocenio da je Evropa u pravu što jača odbrambenu gotovost, ističući da se Briselne plaši ruskih kontramera zbog zamrzavanja ruske imovine.Autorska prava RTV / Tekst / Slika / Video /