in

UKRAJINSKA KRIZA: Rusija napala infrastrukturne objekte u Harkovu, Kijev ima plan za kontraofanzivu

Na ukrajinskom frontu borbe ne prestaju. Ruske snage ponovo su gađale energetsku infrastrukturu Ukrajine. Na meti su bile Odeska, Nikolajevska, Hersonska i Kirovogradska oblast, bez struje je ostalo više od 400.000 potrošača.

Moskva je pak prijavila ukrajinske udare na Brjansku i Kursku oblast. Među poginulima su i deca.

Ukrajinski predsednik Volodimir Zelenski saopštio je da je zvanični Kijev razvio plan za novu kontraofanzivu, napominjući da je za postizanje ovog cilja ukrajinskoj vojsci potrebno oružje, uključujući i ono iz SAD.

Istovremeno je kritikovao nemačkog kancelara Olafa Šolca zato što je odbio da Kijevu obezbedi krstareće rakete nemačke proizvodnje “taurus”.

Oglasio se i visoki predstavnik EU za spoljnu politiku i bezbednost Žozep Borelj i upozorio da mogućnost konvencionalnog rata visokog intenziteta u Evropi više nije fantazija. Pozvao je na izgradnju zajedničkog odbrambenog kapaciteta Evrope.

Švajcarska će 15. i 16. juna biti domaćin dvodnevne mirovne konferencije na visokom nivou čiji je cilj postizanje mira u Ukrajini, na osnovu plana ukrajinskog predsednika Volodimira Zelenskog i švajcarskog ministra spoljnih poslova Ignacija Kasisa.

Moskva je poručila da je otvorena za mirovne pregovore, ali da neće učestvovati na konferenciji u Švajcarskoj jer se, kako kaže, ta zemlja odrekla svoje neutralnosti prema ratu u Ukrajini.

Na odbijanje Moskve da učestvuje na mirovnoj konferenciji reagovao je švajcarski ministar spoljnih poslova Ignacio Kasis i poručio da nijedan mirovni proces nije moguć bez Rusije.

8.47 – Rusija napala infrastrukturne objekte u Harkovu, 200.000 bez struje

Rusija je tokom jutra izvršila napad na civilnu infrastrukturu u ukrajinskom gradu Harkovu i Harkovskom regionu, zbog kojeg je više od 200.000 korisnika ostalo bez struje, saopštile su ukrajinske vlasti.Autorska prava RTV / Tekst / Slika / Video /