in

UKRAJINSKA KRIZA: Ukrajina pozvala na prekid saradnje sa Rusijom u OEBS-u; Zaharova: Pregovori u Švajcarskoj još jedna antiruska avantura

Ruski vazdušni udari na Harkov, Nikolajev i Sumi, u kojima je bilo i žrtava i velike materijalne štete, obeležili su jučerašnja ratna dejstva u Ukrajini.

Predsednik Ukrajine Volodimir Zelenski tvrdi da je Rusija sa više od 80 projektila i dronova udarila na više oblasti, od kojih je najpogođenija bila Harkovska. Na meti je bila i Kijevska oblast, gde je potpuno uništena termoelektrana “Tripoljska”, a pogođena je i termoelektrana u gradu Sumi.

Zbog toga je zamenica šefa ukrajinske misije pri OEBS-u Viktorija Kuvšinjikova pozvala na prekid svake značajne interakcije sa Rusijom, koja, kako je navela, “izvodi terorističke napade u pokušaju da uništi ukrajinske termo i hidroelektrane i brane”.

Ministarstvo odbrane Rusije je saopštilo da su ruske oružane snage sprovele masovan napad na ukrajinske energetske objekte, kao odgovor na pokušaje Ukrajine da ošteti rusku energetsku industriju.

I sa ruske strane stižu izveštaji o oborenim ukrajinskim dronovima u, kako se navodi, 12 regiona širom Rusije.

U međuvremenu, ukrajinska Vrhovna rada izglasala je zakon kojim se starosna granica za mobilizaciju smanjuje sa 27 na 25 godina.

Za to vreme, francuski predsednik Emanuel Makron je pozvao evropske zemlje na ubrzani prelazak na “ratnu ekonomiju”, kako bi se nastavila podrška Ukrajini i ojačale odbrambene sposobnosti Evrope. Poljska je saopštila da postoji mogućnost da Kijevu pošalje rakete iz sovjetske ere.

S druge strane, iz Turske stižu nagoveštaji o novom nacrtu mirovnog sporazuma za Ukrajinu, kojem, kako navodi Nova gazeta, posreduje turski predsednik Redžep Tajip Erdogan.

Prethodno je portparol Kremlja Dmitrij Peskov, govoreći o švajcarskoj inicijativi da se u junu održi konferencija o ukrajinskoj “formuli mira”, rekao da su mirovni pregovori koji ne uključuju Rusiju – besmisleni.

Portparolka ruskog Ministarstva spoljnih poslova nazvala je konferenciju u Švajcarskom “još jednom antiruskom avanturom”.Autorska prava RTV / Tekst / Slika / Video /