in

UKRAJINSKA KRIZA Zelenski: Ruski uticaj “probio američki politički sistem”, rat se ne bi završio ustupanjem teritorija

Ukrajinski predsednik Volodimir Zelenski izjavio je danas da je ruski uticaj “probio američki politički sistem” i odbacio ideju, koju, kako je naveo, podržavaju saveznici Donalda Trampa, da bi Ukrajina mogla brzo da okonča rat tako što bi se odrekla velikog dela svoje teritorije.

Zelenski je dodao da je pozvao Trampa, preko posrednika, da doputuje u Ukrajinu, kao i da je bivši predsednik SAD izrazio interesovanje, ali da još nije rekao da će doći.

On je istakao da je spreman da čuje Trampove predloge o ratu, ali je istakao i da je veoma skeptičan.

“Ukoliko je plan da samo damo naše teritorije, a takva je ideja, to je onda vrlo primitivna ideja”, rekao je Zelenski u intervjuu za izdanja medijske kuće Aksel Špringer.

On je dodao da su mu potrebni “vrlo jaki argumenti”.

“Ne treba mi fantastična ideja, treba mi realna ideja, jer su ljudski životi na kocki. Svaki dogovor kojim bi se samo odrekli teritorije u korist ruskog predsednika Vladimira Putina, a da se zauzvrat okončaju neprijateljstva, otvorilo bi put novim ruskim osvajačkim ratovima. Ako bi se pregovorima došlo do mira, ruski despot ne bi imao prostora da ispuni svoje planove”, rekao je Zelenski.

Ukrajina je razvila plan za novu kontraofanzivu

UKrajinski predsednik Volodimir Zelenski saopštio je da je Ukrajina razvila plan za novu kontraofanzivu.

Da, imamo kontraofanzivni plan. Nemamo alternativu, ali ne mogu da dam datum, naglasio je Zelenski u intervjuu za Bild, napominjući da je za postizanje ovog cilja ukrajinskoj vojsci potrebno oružje, uključujući i oružje Sjedinjenih Američkih Država.

Prema njegovim rečima, Rusija ima više ljudi i oružja, ali, kako je naveo, ujedinjeni Zapad ima savremene sisteme naoružanja.

Komentarišući pozive za zamrzavanje rata, Zelenski je rekao da bi ruski predsednik Vladimir Putin ovu pauzu iskoristio da se pripremi za novi napad.

Naravno, neki će se obradovati, reći će: “Da, uspeli smo da zamrznemo sukob, rakete ne lete”, ali to bi bilo samo dok Rusija ne poveća proizvodnju i rezerve vojne opreme, raketa, dronova, dok ne analizira sve greške, istakao je ukrajinski lider.

Zelenski je rekao da ne isključuje veliki ruski napad na Harkov.

Putin je želeo da zauzme Harkov jer je to za njega veliki simbol. Harkov je jedan od glavnih gradova Ukrajine, tako da ima veliko simbolično značenje, ali Ukrajina je spremna da osujeti planove Rusije za osvajanje. Činimo sve da se to ne dogodi, poručio je Zelenski.

On je priznao da su napadi Rusije na energetsku infrastrukturu uspešni.

“Ovo ima veliki uticaj na rat”, rekao je predsednik i dodao da napadi na objekte za snabdevanje energijom nanose veliku patnju stanovništvu i gradovima.

8.15 – Ruski napad na Odesu, Ukrajina dronovima napala Brjansku oblast

Tokom noći Rusija je napala Ukrajinu sa 17 jurišnih bespilotnih letelica Šahed-131/136, dve krstareće rakete Iskander-K i jednom balističkom raketom Iskander-M, a na meti su bili Odeska, Nikolajevska, Hersonska i Kirovogradska oblast, saopštile su ukrajinske vlasti.Autorska prava RTV / Tekst / Slika / Video /