in

UN: Debata o pripajanju četiri ukrajinska regiona Rusiji

UN: Debata o pripajanju četiri ukrajinska regiona Rusiji

Zemlje bi mogle da iskoriste priliku da govore i o jutrošnjim napadima na najmanje 14 ukrajinskih regiona, uključujući glavni grad Kijev, u kojima je poginulo 11 osoba, preneo je AP.

Rusija je saopštila da je gađala vojne i energetske objekte, međutim, neki od projektila su pali na civilna područja.
Moskva je navela da uzvraća za ukrajinski teroristički napad izveden u subotu na Krimski most, dok je savetnik ukrajinskog predsednika Mihail Podoljak ocenio optužbu za most “previše ciničnom čak i za Rusiju”.

Generalna skupština UN trebalo bi da se okupi u popodnevnim satima kako bi razmotrila predloženu rezoluciju kojom bi se osudili referendumi i ocenilo da su aneksije nezakonite.

Rezolucijom bi se od Moskve zahtevalo da “odmah i bezuslovno” odustane od aneksija, pozvale sve zemlje da ih ne priznaju i insistiralo na trenutnom, potpunom i bezuslovnom povlačenju ruskih snaga iz svih ukrajinskih međunarodno priznatih teritorija.

Glasanje se očekuje kasnije tokom nedelje. Rusija želi tajno glasanje, koje mora prethodno da prođe proceduralno glasanje.

Rusija je nedavno stavila veto na sličnu rezoluciju Saveta bezbednosti UN kojom bi se osudile navodne aneksije.
Prema odluci donetoj ranije ove godine, upotreba veta u Savetu bezbednosti sada mora da bude objašnjena u Generalnoj skupštini.