in

Varhelji: Srbija treba da otvori novi klaster

Varhelji: Srbija treba da otvori novi klaster

BRISEL –

Evropski komesar za proširenje i susedsku politiku Oliver Varhelji rekao je da kada se radi o proširenju EU i Srbiji, da na terenu ima napretka i da on mora da bude prepoznat, kao i da bi Srbija trebalo da otvori sledeći klaster.

On je na konferenciji za medije nakon sednice Odbora za spoljne poslove na kojoj se razgovaralo o proširenju, rekao da samo kroz takve korake može da se održi nivo motivacije da se krene napred.

“Dakle, ako ima napretka, mora biti prepoznat. Zbog toga ostajemo pri svom predlogu da otvorimo sledeći klaster. Samo kroz ove korake možemo održati nivo motivacije da idemo napred. Zato treba ići napred i sa Srbijom”, rekao je on.

Govoreći o Prištini koja je podnela zahtev za članstvo, Varhelji je rekao da poslednji događaji na KiM ne olakšavaju Savetu da proceni aplikaciju.

“Mi smo to izrazili mnogo, mnogo puta. Kad god Savet poveri Komisiji da da svoje mišljenje o aplikaciji, mi smo spremni da to učinimo. Ali takođe vrlo jasno vidimo da umesto deeskalacije vidimo da se pojavljuju novi elementi eskalacije”, rekao je Varhelji.Autorska prava RTV / Tekst / Slika / Video /