in

Vašington: Bin Salman ima imunitet od krivičnog gonjenja

Vašington: Bin Salman ima imunitet od krivičnog gonjenja

Izvršni ogranak vlade SAD, odnosno Bajdenova administracija, utvrdio je da “optužen Bin Salman, kao aktuelni šef jedne strane vlade uživa imunitet šefa države od jurisdikcije američkih sudova”, preneo je Rojters saopštenje advokata američkog Ministarsva odbrane.

Ova odluka američke administracije naišla je na momentalnu osudu verenice ubijenog Kašogija, koja je podnela tužbu protiv Bin Salmana, preneo je Rojters.

“Džamal je danas ponovo umro. Mislili smo da će biti pravde od SAD, ali je ponovo novac na prvom mestu”, navela je na Tviteru Čengiz.

Ovo je preokret u odnosu na ranije stavove Bajdena iznete tokom predsedničke kampanje 2019, u kojima je krivio saudijskog prestolonaslednika za umešanost u brutalno ubistvo Džamala Kašogija 2. oktobra 2018. godine u Istanbulu, prenosi AP.

Kraljevskim dekretom u septembru odlučeno je da prestolonaslednik od oca preuzme i mesto premijera, a Bajdenova administracija je u četvrtak saopštila da smatra da je on zaštićen od mogućeg krivičnog gonjenja u SAD, nakon tužbe koju je protiv Mohameda bin Salmana i drugih podnela Čengiz, zajedno sa organizacijom za ljudska prava “Demokratija za arapski svet sada”, koju je Kašogi i osnovao.

Stejt department je nazvao poziv Bajdenove administracije da zaštiti saudijskog prestolonaslednika od američkih sudova u slučaju ubistvu Kašogija “čisto pravnom odlukom”.

Savezni sudija u Vašingtonu dao je američkoj vladi rok do ponoći u četvrtak da iznese mišljenje o tvrdnji prestolonaslednikovih advokata da visoki zvanični položaj princa Mohameda jeste osnov za imunitet u ovom slučaju.

Bajdenova administracija je takođe imala mogućnost da ni na koji način ne iznosi mišljenje, navodi AP.

Zasnovanost imuniteta na suverenosti, koncept ukorenjen u međunarodnom pravu, smatra da su države i njihovi zvaničnici zaštićeni od nekih pravnih postupaka pred domaćim sudovima drugih stranih država.

Saudijski zvaničnici ubili su Kašogija u saudijskom konzulatu u Istanbulu. Veruje se da su ga raskomadali, iako njegovi ostaci nikada nisu pronađeni. Američka obaveštajna zajednica zaključila je da je prestolonaslednik Saudijske Arabije odobrio ubistvo poznatog novinara, koji je kritički pisao o grubim metodama princa Mohameda da ućutka one koje je smatrao rivalima ili kritičarima, prenosi AP.

Bajden je kao predsednički kandidat obećao da će saudijski vladari snositi posledice zbog ubistva Kašogija 2018, navodi američka agencija.

Autorska prava RTV / Tekst / Slika / Video /