in

Вашингтон одложио испоруку артиљеријског система Тајвану

Вашингтон је прошле године одобрио Тајвану потенцијалну продају 40 артиљеријских система средњих самоходних хаубица М109А6 калибра 155мм у вредности до 750 милиона долара, а тајвански медији су навели да би испорука требала да буде реализована до 2023. године, преноси Ројтерс.

Министарство одбране у Тајпеју је саопштило да су га САД обавестиле да ће испорука бити реализована најраније 2026. године.

Како се наводи у саопштену, Тајван, као алтернативу, разматра куповину других прецизних и далекометних система наоружања, укључујући ракетне бацаче на камионима које производи компанија Локхед Мартин под називом ХИМАРС.

Тајван, који Кина сматра својом територијом, предузима програм војне модернизације како би побољшао своје способности да се одбрани од евентуалног кинеског напада, укључујући и прецизно оружје попут пројектила, наводи Ројтерс.

Америчка продаја оружја Тајвану увек изазива забринутост Кине и повећава тензије између Пекинга и Вашингтона, јер Кина сматра Тајван својим најважнијим и најосетљивијим територијалним питањем, подсећа британска агенција.