in

Vučić: Nuklearna energija potrebna za veće stope rasta (VIDEO)

Vučić: Nuklearna energija potrebna za veće stope rasta (VIDEO)

“Ne možemo naučiti mnogo od Srbije po ovim pitanjima, zato što nakon raspada bivše Jugoslavije nismo imali iskustva sa nuklearnom energijom, ali verujem da je ovaj samit od istinske važnosti za budućnost moje zemlje, kao i za budućnost celog evropskog kontinenta”, rekao je Vučić, koji je bio među prvim govornicima na prvoj sesiji Samita, predviđenoj za govore nacionalnih lidera.

On je istakao da je taj samit važniji od mnogih drugih foruma i sastanaka sa evropskim liderima.

“Zašto verujem da je ovo veoma važan samit? Zato što smo svi spremni da diskutujemo o velikim planovima, koji su dobri za budućnost, ali ne znamo kako da ih sprovedemo. Kao prvo, rekli smo sebi da moramo barem da udvostručimo proizvodnju naoružanja i prateće opreme. Zatim, moramo poboljšati naš rast, jer su na evropskom kontinentu stope rasta male”, rekao je Vučić.

Predsednik Srbije je poručio da treba videti kako se dolazi do većeg broja malih modularnih reaktora za upotrebu nuklearne energije.

Kako je rekao, na tom putu imamo tri problema.

“Prvi problem jeste da, barem u mojoj zemlji, nemamo potrebno znanje o korišćenju nuklearne energije i ne znamo kako ćemo obezbediti to znanje i te ljude. Druga stvar je pitanje finansiranja svih ovih projekata. Mogu vam reći da smo mi zaista zainteresovani da dobijemo bar četiri mala modularna reaktora, koji će zameniti 1.200 megavata. Ne znamo kako ćemo to uraditi, kako ćemo to finansirati, zato što to košta od 7,5 do osam milijardi evra”, naveo je Vučić.

Predsednik je rekao da će Srbija u svakom slučaju biti spremna da učestvuje u tome, ali da moramo da dobijemo neku vrstu podrške od vodećih država EU.

“Treća stvar – moraćemo da promenimo stav naših ljudi. To nije jednostavno, ali spremni smo to da uradimo, što znači da ćemo morati da promenimo naš zakonodavni okvir. Na kraju, ako budemo i dalje imali različite vrste ratova u svetu, moje pitanje je – ko će to finansirati, kako ćemo obezbediti veće stope rasta i proizvoditi više vojne opreme nego što smo to pre radili”, naglasio je Vučić.

Istakao je da je zato uveren da je upotreba nuklearne energije korisna, ali i izrazio uvrenje da će zemlje poput Srbije dobiti dosta podrške na tom putu.

“Uveren sam da će Srbija imati podršku, domaćina skupa IAEA, ali i svih drugih. Gospodine (direktore Međunarodne agencije za atomsku energiju Rafael Mariano) Grosi, molim vas posetite Beograd što je pre moguće – uvek ste dobrodošli i hvala vam što ste me saslušali”, rekao je Vučić.

U poziciji smo da moramo da menjamo zakone i navike

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić izjavio je uoči samita da će Srbiju sve veća lenjost po pitanju iskopavanja uglja, neophodnost da se odričemo fosilnih goriva, nuklearne energije, zelene energije – staviti u poziciju da će morati da menja zakonske norme i navike.

On je, uoči početka Međunarodnog samita za nuklearnu energiju u Briselu, rekao i da će Srbija morati da dovodi ljude iz inostranstva, jer nema dovoljno stručnjaka u toj oblasti.

“Danas je važno da razumemo u kolikom smo zaostatku i kako smo pogrešne odluke donosili u prethodnih 35 i 40 godina. Značaj koji se pridaje ovom samitu ukazuje na to koliko će nam struja nedostajati u budućnosti. Da pojednostavimo – bez nuklearne energije, nećemo izdržati dolazak veštačke inteligencije, ali ni električnih automobila”, rekao je Vučić.

On je naglasio da ćemo morati da obezbedimo značajna finansijska sredstva u budućnosti da bismo sve to mogli da napravimo.

Na prvom samitu o nuklearnoj energiji u Briselu, koji organizuju Međunarodna agencija za atomsku energiju i Kraljevina Belgija, učestvuje i predsednik Vučić.

Prvi put na takvom samitu okupljaju se delegacije iz 30 zemalja, predstavnici industrije, šefovi istraživačkih centara, stručnjaci, kao i predstavnici civilnog društva.

Svetski lideri se okupljaju u Briselu kako bi istakli ulogu nuklearne energije u smanjenju upotrebe fosilnih goriva, jačanju energetske sigurnosti i podsticanju ekonomskog razvoja.

12.48 – Makron: Izazov je da se utiče na klimatske promene i da se smanji emisija CO2

Predsednik Francuske Emanuel Makron izjavio je danas da je svetski izazov da se utiče na klimatske promene i da se smanji emisija ugljen dioksida, odnosno da se poboljšamo suverenitet Evrope obezbeđivanjem evropske energije.

11.43 – Mišel: Moramo da ojačamo nuklearnu bezbednost širom sveta

Predsednik Evropskog saveta Šarl Mišel izjavio je danas da bi trebalo da ojačamo nuklearnu bezbednost širom sveta i da Međunarodna agencija za atomsku energiju igra ključnu ulogu u pomaganju zemljama da primenjuju međunarodne standarde bezbednosti za jačanje bezbednosti nuklearnog oružja.

11.25 – Fon der Lajen: Nuklearna energija može da ima važnu ulogu u tranziciji čiste energije

Predsednica Evropske komisije Ursula fon der Lajen izjavila je danas da širom Evropske unije postoje različiti pogledi na nuklearnu energiju, ali da veruje da u zemljama koje su otvorene za tehnologiju, nuklearna tehnologija može da igra važnu ulogu u tranziciji čiste energije.

11.16 – De Kro: Potrebna nam je domišljatost za postizanje ciljeva

Premijer Belgije Aleksandar de Kro izjavio je danas, na otvaranju Međunarodnog samita o nuklearnoj energiji, da je za postizanje ciljeva kao što je nuklearna energija, potrebna domišljatost.

11.13 – Grosi: Svi učesnici samita u Briselu složni oko deklaracije o nuklearnoj energiji

Direktor Međunarodne agencije za atomsku energiju Rafael Mariano Grosi izjavio je danas na otvaranju prvog samita o nuklearnoj energiji u Briselu da je veoma ponosan što su se svi učesnici iz celog sveta složili oko deklaracije koja se bavi pitanjima nuklearne energije.

10.53 – Srbija na samitu na kojem se oblikuje energetska budućnost Evrope

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić zahvalio je danas begijskom premijeru Aleksandaru de Krou i direktoru Međunarodne agencije za atomsku energiju Rafaelu Marianou Grosiju na srdačnom dočeku i prilici da Srbija učestvuje na Samita o nuklearnoj energiji na kojem se oblikuje energetska budućnost Evrope.

10.09 – Orban: Pitanje energetike je talac ideoloških pristupa

Premijer Mađarske Viktor Orban izjavio je danas da je pitanje energetike često talac ideoloških pristupa, što je loše, jer, kako je rekao, energija nije ideološko i nije geopolitičko pitanje.

9.18 – Grosi: Omogućiti veće učešće nuklearne energije u energetskoj tranziciji

Direktor Međunarodne agencije za atomsku energiju Rafael Mariano Grosi izjavio je jutros u Briselu, pred otvaranje prvog samita o nuklearnoj energiji, da mora da se učini sve što je potrebno kako bi se povećalo učešće nuklearne energije u energetskoj tranziciji i procesu dekarbonizacije.

7.47 – Đedović Handanović: Na samitu ćemo predstaviti naš plan energetske tranzicije

Ministarka rudarstva i energetike Dubravka Đedović Handanović izjavila je da je prvi samit o nuklearnoj energiji u Briselu važan samim tim što nije reč o fosilnom gorivu, a da je delegacija Srbije tamo da sve to čuje i sagleda, kao i da predstavi svoje prioritete, ciljeve i izazove na putu energetske tranzicije.Autorska prava RTV / Tekst / Slika / Video /