in

Vulin se u Nju Delhiju sastao sa brazilskim, španskim, egipatskim i nigerijskim zvaničnicima

Sagovornici su istakli da tradiciju prijateljskih bilateralnih odnosa karakteriše međusobno razumevanje i visoko međusobno uvažavanje, saopštio je MUP.

Ministar Vulin zahvalio se Brazilu na poštovanju suvereniteta i teritorijalnog integriteta Srbije i sprečavanju prijema lažne države Kosovo u Interpol.

Sagovornici su se saglasili o neophodnosti jačanja saradnje srpske i brazilske policije u borbi protiv transnacionalnog organizovanog kriminala.

Na sastanku je dogovoreno da dve strane u narednom periodu usaglase sporazum kojim bi bio uspostavljen pravni okvir za policijsku saradnju, u cilju borbe protiv narkotika, ali i u drugim oblastima od zajedničkog interesa.

Dogovorena je i bliska saradnja i koordinacija aktivnosti u okviru Interpola.

Brazilska delegacija zahvalila se ministru Vulinu na podršci Srbije prilikom izbora Valdesi Urkize za potpredsednika Interpola u Istanbulu 2021. godine, navedeno je u saopštenju.

Sastanak i sa ministrom policije Nigerije

Ministar unutrašnjih poslova Aleksandar Vulin razgovarao je danas sa ministrom policijskih poslova Nigerije, Muhamadom Maigari Dinđadijem, uoči početka 90. zasedanja Generalne skupštine Interpola u Nju Delhiju.

Vulin: Pretnje iz EU o uvođenju viza licemerne

Ministar unutrašnjih poslova Aleksandar Vulin, koji predvodi delegaciju Srbije na 90. zasedanju Generalne skupštine Interpola u Indiji, izjavio je danas da su pretnje koje dolaze iz Evropske unije, da će nam ponovo biti uvedene vize i ukinuta vizna liberalizacija, neistinite, koliko i licemerne.
“Ako je problem EU što je preko Srbije došlo oko 500 građana Burundija koji su zatražili azil, onda je verovatno još veći problem nekoliko miliona ljudi koji su došli iz Sirije ili Avganistana. Nije Srbija započela rat u Siriji, nije Srbija vladala Avganistanom 20 godina, nije Srbija pokrenula ‘Arapsko proleće’ u Tunisu odakle nam, takođe, dolaze migranti”, rekao je Vulin, a saopštio MUP.
Kako je poručio, ako EU ima potrebu da kažnjava Srbiju zato što nije uvela sankcije Rusiji, zato što odbija da prizna Kosovo i zato što odbija da napusti Republiku Srpsku – neka nađe bar neki istinit razlog.
“Dovoljno su bili i licemerni i lažljivi”, rekao je Vulin, reagujući na najnovije pritiske Evropske unije na Srbiju.

Ministar Vulin istakao je tokom razgovora da Srbija, na čijem je čelu Aleksandar Vučić, vodi samostalnu i nezavisnu politiku i da je opredeljena da razvija i jača tradicionalna prijateljstva, saopštio je MUP.

Sagovornici su istakli da tradicionalno prijateljstvo Beograda i Abudže potiče još od zajedničkog rada u Pokretu nesvrstanih zemalja i da postoji prostor za dublju bilateralnu saradnju.

Ministar Vulin zahvalio se nigerijskom kolegi na poštovanju suvereniteta i teritorijalnog integriteta Republike Srbije i na nepriznavanju lažne države Kosovo. Dvojica sagovornika razgovarala su o mogućnostima za unapređenje saradnje dveju zemaljka u oblasti unutrašnjih poslova.

Ministar policijskih poslova Nigerije Muhamad Maigari Dinđadi istakao je da srpska policija daje velike doprinose u međunarodnim akcijama, usmerenim na borbu protiv organizovanog kriminala i borbu protiv narkotika, te da bi razmena iskustava sa srpskom policijom bila od velikog značaja za policiju Nigerije.

Ministar Dinđadi zahvalio se ministru Vulinu i Srbiji na podršci prilikom izbora nigerijskog kandidata za potpredsednika Interpola za Afriku.

Vulin i Malo Sančes o saradnji Srbije i Španije

Vulin je razgovarao sa načelnicom rave za međunarodnu saradnju MUP-a Španije i članom Izvršnog komiteta Interpola za Evropu Marijom Alisijom Malo Sančez.

Vulin je zahvalio šefici delegacije Španije na poštovanju teritorijalnog integriteta i suvereniteta Srbije i nepriznavanju lažne države Kosovo i sprečavanju tzv. Kosova da postane član Interpola.

Sagovornici su se složili da je neophodno očuvati profesionalni integritet Interpola i sprečiti političke pritiske i razmatranja pitanja sa očiglednom političkom konotacijom, što je u suprotnosti sa Ustavom Interpola koji to izričito zabranjuje.

Vulin je istakao da Srbija poštuje teritorijalnu celovitost Kraljevine Španije.

Sagovornici su ocenili da su bliski prijateljski odnosi Srbije i Španije potvrđeni prilikom susreta predsednika Aleksandra Vučića i kralja Felipea VI u Španiji, a na sastanku je dogovoreno i unapređenje saradnje srpske i španske policije u oblasti borbe protiv trgovine narkotika i suzbijanja organizovanog kriminala, kao i unapređenje saradnje u oblastima finansijskih istraga.

Vulin i Mofid: Unaprediti saradnju u oblasti unutrašnjih poslova

Ministar unutrašnjih poslova razgovarao je sa zamenikom ministra unutrašnjih poslova i načelnikom Sektora javne bezbednosti Arapske Republike Egipat Mofid Mohamedom Mofidom.

Sagovornici su se složili da su mudrost i liderstvo dvojice predsednika Aleksandra Vučića i Abdela Fataha al Sisija postavili temelje za strateško partnerstvo dve države i da je potrebno uspostaviti intenzivniju saradnju u oblasti unutrašnjih poslova.

Oni su istakli da su bliski prijateljski odnosi Srbije i Egipta potvrđeni i tokom boravka predsednika Egipta al Sisija u Beogradu.

Vulin je zahvalio egipatskom sagovorniku na poštovanju teritorijalnog integriteta i suvereniteta Srbije i nepriznavanju lažne države Kosovo.

Na sastanku je dogovoreno da se u narednom periodu uspostavi pravni okvir u cilju unapređenja sveukupne saradnje u oblasti unutrašnjih poslova, kao i bliža koordinacija aktivnosti na multilateralnim forumima, posebno u okviru Interpola.

Autorska prava RTV / Tekst / Slika / Video /