in

Zaharova: Iza švajcarske inicijative o Ukrajini stoje američke demokrate

Iza ovoga stoje američke demokrate kojima su potrebne fotografije i video snimci događaja koji navodno ukazuju na to da njihov projekat u Ukrajini još nije propao. Istovremeno, stvarnim inicijatorima sastanka nije važno to što će njihovi postupci dovesti do smrti još hiljada Ukrajinaca, rekla je ona na brifingu za novinare, prenosi TASS.

Prema njenim rečima, za te pojedince glavni kriterijum aktuelne američke politike zvuči kao izbori u SAD su sve, Ukrajina je ništa.

Švajcarska vlada saopštila je danas da će 15. i16. juna biti domaćin dvodnevne mirovne konferencije na visokom nivou čiji je cilj postizanje mira u Ukrajini, na osnovu plana ukrajinskog predsednika Volodimira Zelenskog i švajcarskog ministra spoljnih poslova Ignacija Kasisa.

Konferencija će biti održana u odmaralištu Burgenstok u kantonu Nidvalden, blizu grada Lucern, a kako piše u saopštenju, cilj će biti da se stvori okvir za trajni mir u Ukrajini, kao i “konkretan plan za učešće Rusije u mirovnom procesu”.

Švajcarski mediji objavili su, pozivajući se na izvore, da bi konferenciji mogao da prisustvuje i američki predsednik Džo Bajden, koji će u to vreme boraviti na samitu G7 u Italiji.

Moskva je više puta istakla da je otvorena za mirovne pregovore, ali da neće učestvovati na konferenciji u Švajcarskoj jer se ta zemlja odrekla svoje neutralnosti prema ratu u Ukrajini.

Rusija insistira da je za mir neophodno da zapadne države prihvate “novu stvarnost na terenu”, dok Ukrajina insistira na potpunom povratku njene teritorije i povlačenju ruske vojske.Autorska prava RTV / Tekst / Slika / Video /