in

Zbog klimatskih promena letnje suše 20 puta izvesnije

Zbog klimatskih promena letnje suše 20 puta izvesnije

Suše su iscrpele vodu iz velikih reka, uništile useve, izazvale šumske požare, ugrozile životinjski svet kojem je voda prirodno stanište i dovele do restrikcija u korišćenju vode u Evropi. Pogodile su mesta koja se već suočavaju sa suvim vremenom u SAD, kao što su države na zapadu, ali i mesta gde su suše ređe, kao što je severoistočni deo SAD.

Kina je imala najsuvlje leto u poslednjih 60 godina, tako da je njena čuvena reka Jangcekjang – najduža u Aziji i treća najduža na svetu – bila tek upola široka nego obično, prenosi Glas Amerike.

Istraživači iz organizacije World Weather Attribution kažu da bi se ovakve vrste suša u severnoj hemisferi dešavale tek svakih 400 godina da nema klimatskih promena koje izaziva čovek. Oni sada očekuju da se ovakve suše ponove svakih 20 godina, imajući u vidu koliko se temperatura na globalnom nivou povećala.

Ekološke katastrofe, kao što je suša širom sveta, uz ogromne poplave u Pakistanu, predstavljaju “jasan pokazatelj klimatskih promena”, kaže Marten van Alst, klimatolog na Univerzitetu Kolumbija i koautor studije.

“Uticaj klimatskih promena je vrlo jasan ljudima koji su ugroženi i pogađa ih veoma teško”, kaže Van Alst i dodaje da se to odnosi “ne samo na one u siromašnim zemljama, kao što su ljudi pogođeni poplavama u Pakistanu… nego i one u nekim od bogatijih delova sveta, kao što je zapadna centralna Evropa”.

Kako bi utvrdili uticaj klimatskih promena na isušivanje u severnoj hemisferi, naučnici su analizirali podatke o vremenu, kompjuterske simulacije i vlažnost zemljišta u različitim oblastima, sa izuzetkom tropskih.

Analiza je urađena uzimajući u obzir koliko se globalna temperatura već povećala, a to je za 1,2 stepena Celzuijusa, ali su naučnici upozorili da će temperatura nastaviti da raste i da je u studiji uračunat i taj faktor.

Uz dodatno zagrevanje od 0,8 stepeni Celzijusa, ovakve suše dešavaće se jednom u 10 godina u zapadnoj Centralnoj Evropi i svake godine u severnoj hemisferi, rekao je klimatolog na švajcarskom univerzitetu ETH Cirih, Dominik Šumaher.

“Vidimo ove kombinovane i kaskadne efekte duž različitih sektora i oblasti”, dodao je Van Alst i zaključio da je jedan način da se ti efekti smanje umanjenje emisija štetnih gasova.