in

10.000 farmera, sa 5.000 mašina na ulicama Pariza

Prema policijskim izvorima, oko 10.000 farmera, sa 5.000 mašina mobilisalo se danas na ulicama Pariza zbog protesta poljoprivrednika.

Tamošnji mediji navode da se konvoj farmera, koji se kreće ka Rungisu, ne plaši oklopnih vozila policije.

Konvoj iz Ažena je krenuo put Rungisa, sa oko 200 vozila na putevima, i pored navoda se mogu susresti sa oklopnim vozilima, farmeri kažu da se ne plaše.

„Žandarmi nas sve vreme podržavaju, uz nas su. Konvoj se kreće kako bi se čuo naš glas. Nismo ovde da nerviramo stanovništvo, već idemo ruku pod ruku sa njima,“ naveo je Žan-Pjer Labeu, uzgajivač žitarica.

Kako prenose tamošnji mediji, skoro „15.000 policajaca i žandarma“ je mobilisano na teritoriji protesta, kako bi se sprečili učesnici da se prošire u susedne gradove, ali i da se „spreči dalja napetost“.

Ministar unutrašnjih poslova je ponovio instrukcije o „velikoj umerenosti“ koje su date policiji, gde je takođe podsetio i na „razumevanje“ Vlade prema pokretu poljoprivrednika.

Kako se vidi na snimcima, došlo je do paljenja dela skladišta jednog prodajnog lanca u blizini Nima u južnoj Francuskoj. Nije poznato da li su učesnici protesti odgovorni za požare.

Danas je završen i sastanak poljoprivrednih sindikata FNSEA i „Juenes Agriculteurs“ sa premijerom Gabrijelom Atalom, kako bi se postigao dogovor oko rešenja krize. Sastanak je trajao više od tri sata.

Francuski predsednik Emanuel Makron će se ove nedelje sastati sa predsednicom Evropske komisije Ursulom fon der Lajen, kako bi razgovarali o protestu poljoprivrednika i poljoprivrednoj industriji, saopšteno je iz Jelisejske palate.

U saopštenju se dodaje da će se sastanak fokusirati na pregovore o sporazumu o slobodnoj trgovini između EU i Merkosura, bloka južnoameričkih zemalja, pravila o ostavljanju neobrađenih poljoprivrednih površina i uvoz iz Ukrajine u EU.

Premijer Gabrijel Atal rekao je u petak da se Francuska „veoma jasno protivi“ potpisivanju trgovinskog sporazuma EU-Merkosur, čemu se protive neki francuski farmeri.

Dok je prošle nedelje Fon der Lajen rekla da „postoji sve veća podela i polarizacija“ kada su u pitanju teme vezane za poljoprivredu, i pokrenula je „strateški dijalog“ između grupa za poljoprivredu i donosilaca odluka u EU.

Portparol Vlade se obratio danas skupu i najavio „nove mere“ koje će biti „preduzete sutra“.

Posle saopštenja Gabrijela Atala, portparolka Vlade, Priska Tevenot najavile je „nove mere“, a potom potvrdila, na kraju današnjeg Saveta ministara, „da moramo ići dalje“.

Podsećajući na razne mere koje je planirala premijerka, Priska Tevenot je izjavila da će se „kontrole nad distribucijom velikih razmera udvostručiti“.

 

(Blic)

Najnovije i najvažnije vesti i analize na našem Telegramu – Prijavi se

Pratite tokom 24 sata naše najbolje vesti samo na Vkontakte 
Otvorite novu mrežu Truth Social

       Autorska prava Webtribune / Tekst / Slika / Video /