in

“A pre toga ste Boga molili da budete izabrani za ministra”

Teško vreme predstoji za naš narod i to bi bilo sumanuto da se ne predviđa, rekao je predsednik Srbije Aleksandar Vučić danas u Vlasotincu.

Komentarišići poziv Srbima na KiM da preregistruju svoja vozila do 31. oktobra, predsednik je kazao da će svi međunarodnoj zajednici podržati njih. „Tu pre svega mislim na zemlje Kvinte. Teško vreme predstoji, mi ćemo biti uz Srbe na KiM, koji su pokazali da ne žele da slušaju Kurtija“, rekao je Vučić.

Vučić je ukazao da su na severu Kosova samo dva lica preregistrovala svoja vozila, a Priština je očekivala 7.000.

Pratite izbor naših najboljih vesti na Telegramu

Upitan da prokomentariše optužbe koje je u ponedeljak iznela nekadašnja ministarka Zorana Mihajlović, predsednik Srbije je rekao da mu je mnogo teško da odgovara „kada neko daje sebi nešto za pravo“.

„Mnogo mi je teško da odgovaram posebno kad neko sebi daje za pravo a drugom ne daje za pravo. Da smo hteli da izbacimo nekoga izbacili bismo ga ranije. Mi to ne radimo, za razliku od nekih drugih. Mi se ne obračunavamo na način na koji oni misle da je to potrebno. Svako o sebi dovoljno govori. Ako vam je posle deset godina bilo potrebno samo nekoliko sati da sve najgore kažete o svojim kolegama, a pre toga ste Boga molili da budete izabrani za ministra, onda mnogo više govorite o sebi nego o bilo kome od nas“, dodao je.

„Mi imamo našu stranku u našoj stranci govori svako ono šta želi. I nikada nikoga zbog toga nismo izbacili. Niti ćemo. Mi uvek govoriom o promenama, o nekim novim mladim ljudima. Šta ustvari hoćete? Da svi budu venčani za fotelju po 20 godina? Pa dajte recite nam onda da je to tako. Na kraju krajeva svako pokaže svoje lice“, istakao je predsednik Srbije.

„Džaba ako nema dece“

Vučić je upozorio da je najveći problem, kada je reč o politici podsticanja nataliteta u Srbiji, to što oni koji imaju najviše novca imaju manje dece i poručio da nam je džaba sve ako ne budemo imali više dece.

Na pitanje novinara da li se nastavlja sa politikom podsticaja i da li se planira da majke koje budu imale troje, četvoro možda i više dece budu malo bolje sagledane kada je reč o politici penzionisanja, Vučić je rekao je nijedna država u regionu ne izdvaja toliko novca za podsticanje rađanja kao Srbija.

„Pokažite mi zemlju u regionu koja daje toliko novca za rađanje dece, videćete da je nema, samo to imajte u vidu“, rekao je Vučić.

Dodao je da je ministar Dmitrović imao dobre ideje i dobro radio, ali da je druga stvar problem. „Šta god da uradimo, da podstaknemo novcem ili nekom vrstom privilegija, to može da ima efekta ovde u Vlasotincu, ali najveći problem je nama što oni koji imaju najviše novca, a to nije uvek slučaj, ali jeste ono što pokazuje prosek, što više novca imate – to manje dece imate.

Dakle, sada se postavlja pitanje šta onda da radite. Neverovatno je da je nivo nataliteta obrnuto proporiconalno ekonomskoj snazi“, primetio je Vučić. To je, kako je rekao, jednačina sa više nepoznatih u celom svetu i zemlje se na različite načine bore sa tim problemom.

Dodao je da je slušao mađarsku predsednicu Katalin Novak, koja je ekspert u toj oblasti pošto je Mađarska uspela da popravi nešto natalitet. Vučić ističe da smo i mi mali ove godine bolje rezultate, ali da to nije dovoljno.

„Imamo u prvih osam meseci 6.000 manje preminulih, i zbog korone i vaksularnih boelsti koje su pre bile kao posledica korone. Suština je u tome da moramo nacionalnu svest da podignemo i razumemo da nam nema budućosti bez dece. I da moramo taj sebični odnos u kojem smo samo sebi važni da promenimo i da razmišljamo o budućnosti zemlje, a ne samo o nama“, rekao je Vučić.

Džaba nam sve te pare ako ne budemo imali više dece, poručio je Vučić, i rekao da je spreman da sasluša sve predloge kako podići natalitet. „Svaka ideja je dobrodošla, da znamo šta donosi dobar rezultat odmah bismo primenili, ali niko u svetu to ne znam, Nemci bi to odmah primenili a ne bi ‘uvozili’ Srbe, Hrvate, Bošnjake i sve ostale“, dodao je Vučić.

„Plašim se da ćemo da imamo težak sukob i sve težu situaciju“

Govoreći o ratu u Ukrajini, predsednik Srbije je izjavio da se on nada nekom dogovor, ali ga ne vidi, tako da se plaši da može da bude samo gore.

„Plašim se da će biti samo gore. Problem je što niko ne želi kompromis, već samo poraz druge strane. Dok stvari ne postanu jasnije, a neće skoro postati jasnije, plašim se da ćemo da imamo težak sukob i sve težu situaciju“, rekao je Vučić odgovarajući na pitanje da li verujete da će biti dogovora, nekog primirja u Ukrajini.

Konstatovao je da je ostalo još pet meseci i šest dana do kraja zime, a da je važan svaki dan koji prođe. Naveo je i da za nekoliko dana počinje grejna sezona, dodajući ironično da čeka da se i danas, na 25 stepeni, pojavi neko da protestuje što nema grejanja, u majicama kratkih rukava.

Budite u toku, pratite nas na socijalnoj mreži Vkontakte 

(b92)



Autorska prava Webtribune / Tekst / Slika / Video /