in

A šta bi ti hteo? – Uveli smo Rusiji sankcije, u Ukrajinu šaljemo oružje i vojsku a Putin krši ugovore

Ministar spoljnih poslova Austrije Aleksander Šalenberg smatra da rat u Ukrajini neće biti brzo završen.

Šalenberg je, u obraćanju spoljnopolitičkom odboru austrijskog parlamenta, kazao da je posle nove eskalacije postalo jasno da je mirovno rešenje dalje nego ikada.

On je ukazao i da se rešenje može postići samo za pregovaračkim stolom, dodajući da je opasno zahtev za primirjem odbijati kao smešnu stvar.

Pratite izbor naših najboljih vesti na Telegramu

Šalenberg se založio za snažnije vezivanje Zapadnog Balkana za EU.

„Rat u Ukrajini krije rizik destabilizacije stanja na Zapadnom Balkanu“, rekao je on dodajući da je važno da Austrija podrži civilno društvo.

Što se tiče stava EU prema Rusiji Šalenberg je ocenio da su ključni faktori narednih meseci jedinstvo, umerenost i sabranost.

Prema njegovim rečima do sada je zapadna zajednica veoma jedinstvena, ali održavanje toga, kako je naveo, zbog različitih interesa članica EU neće biti lako.

Austrija će se, kaže, i dalje boriti za to jedinstvo, jer Evropa ne sme da zapostavi opasnost od internacionalizacije konflikta, što je pokazalo nedavno korišćenje iranskih dronova. Istovremeno se izjasnio protiv „automatizma sankcija“, usprotivši se opštem odbijanju viza za gradjane Rusije.

„Cilj Austrije nije uništenje Rusije, već ponovno uspostavljanje teritorijalnog integriteta Ukrajine“, podvukao je Šalenberg.

Kao tešku stratešku grešku Vladimira Putina naveo je vezivanje sporazuma o isporuci gasa za sankcije. „Time nam je Putin pokazao dve stvari – priznao je da ga bole sankcije, a kao drugo da za njega ne vrede ništa trgovinski i poslovni ugovori. To nije bilo tako ni za vreme Sovjetskog saveza“, podvukao je on.

Šalenberg je istakao da je opasna zamisao da se veruje da će Evropa u slučaju ukidanja sankcija ponovo postati „raj mira“, kao što je bila pre rata. On je ocenio i da će najveći spoljnopolitički izazov narednih godina biti politika prema Kini.

Kazao je da Putin i Si Đinping žele da dokažu da su liberalne demokratije slabe, pa je važno da im se pokaže da nisu u pravu.

Budite u toku, pratite nas na socijalnoj mreži Vkontakte 

(tanjug)

The post A šta bi ti hteo? – Uveli smo Rusiji sankcije, u Ukrajinu šaljemo oružje i vojsku a Putin krši ugovore first appeared on .

Autorska prava Webtribune / Tekst / Slika / Video /