in

Ako uskoro ne počnu pregovori, desiće se ovaj scenario…

Ako uskoro ne počnu pregovori, desiće se ovaj scenario…

Kina podržava održavanje međunarodne mirovne konferencije koju podržavaju i Rusija i Ukrajina, uz ravnopravno učešće svih strana, izjavio je kineski ministar spoljnih poslova Vang Ji na konferenciji za novinare u Pekingu.

– Pregovori su fundamentalna osnova koju Peking promoviše u cilju političkog rešavanja ukrajinske krize – istakao je ministar.

Vang Ji je ocenio da „ukoliko mirovni pregovori ne počnu, nerazumevanje i netačne procene će se akumulirati i preklapati, što će dovesti do još veće krize“.

Prema njegovim rečima, probleme treba rešavati uzimajući u obzir „razumne zabrinutosti svih strana, jer u tom slučaju Evropa će definitivno moći da stvori uravnotežen, efikasan i održiv bezbednosni sistem“.

Podsetimo, Kina je u februaru prošle godine predstavila plan od 12 tačaka i pozvala na pregovore i sveobuhvatni prekid vatre, što je Rusija pozdravila, navodeći da je otvorena za postizanje ciljeva specijalne vojne operacije političkim i diplomatskim sredstvima, dok je Zelenski pozdravio neke elemente kineskog predloga za prekid vatre, ali je rekao da samo zemlja u kojoj se vodi rat treba da bude pokretač mirovnog plana.

(Mediji)

Najnovije i najvažnije vesti i analize na našem Telegramu – Prijavi se

Pratite tokom 24 sata naše najbolje vesti samo na Vkontakte 
Otvorite novu mrežu Truth Social

       

Autorska prava Webtribune / Tekst / Slika / Video /