in

Ambasador Ruske Federacije u Srbiji: „Herson nije izgubljen, sve je osmišljeno“

Ambasador Ruske Federacije u Srbiji: „Herson nije izgubljen, sve je osmišljeno“

Ambasador Ruske Federacije u Srbiji Aleksandar Bocan-Harčenko tvrdi da je gubitak Hersona proračunata odluka ruske vojne komande i da nema govora o porazu.

Bocan-Harčenko je, gostujući na Kurir TV, između ostalog, govorio o ratu u Ukrajini, ali i Srbiji i pritiscima koji našoj zemlji zbog neuvođenja sankcija Rusiji „dišu za vratom“.

Na pitanje da li je granatiranje Kijeva Putinova osveta za Herson, ruski amabsador je odgovorio negativno.

Pratite izbor naših najboljih vesti na Telegramu

„Bilo je takvih udaraca i ranije, tačnije pre dve nedelje. Ovo se sve svrstava u vojni plan odnosno rakete koje su pogodile infrastrukturu. Ne bih voleo da ljudi gledaju ovo kroz neku odmazdu. Ovo je vojni plan koji obuhvata više delova i naravno uvek vazdušnih udaraca“, istakao je Harčenko.

Aleksandar Bocan-Harčenko tvrdi da je gubitak Hersona proračunata odluka ruske vojne komande i da nema govora o porazu.

„Ovo je potpuno vojno rešenje koje je smišljeno. Rat je u nekom smislu matematika i tu postoji matematička logika odnosno šta možemo, koje snage imamo, logistika, infrastruktura koje se uzimaju u obzir“, rekao je Harčenko.

Ambasador je dodao da je u obzir uzeto i civilno stanovništvo.

„Bilo je najvažnije da se ostvari evakuacija civilnog stanovništva i evakuisano je više od 100.000 ljudi. Oni su zbrinuti, imaju mesto za život, čak i deca mogu da nastave da idu u školu. Što se tiče vojske, oni su se povukli na liniju odbrane. Vojno rukovodstvo Rusije je uzelo u obzir situaciju sa branom odnosno ako bi bilo raketnih napada HIMARS sistemima na branu u cilju da se ta brana uništi, došlo bi do velike poplave. Naravno sa kobnim posledicama po civilno stanovništvo, tako da je obezbeđena“, rekao je ruski ambasador.

On je istakao da se ciljevi ruske Specijalne operacije u Ukrajini nisu promenili.

Zadaci su određeni, a to su da se zaštiti Donbas, denaficikacija i demilitarizacija Ukrajine. Takođe stvaranje takve situacije da teritorija Ukrajine ne bi mogla da bude pretnja Ruskoj Federaciji“, rekao je Harčenko.

Pratite naše najbolje vesti na Vkontakte 

(kurirtv,b92.net)

The post Ambasador Ruske Federacije u Srbiji: „Herson nije izgubljen, sve je osmišljeno“ first appeared on .

Autorska prava Webtribune / Tekst / Slika / Video /