in

Ambiciozni evropski plan za Ukrajinu propao, postoji plan B

Ambiciozni evropski plan za Ukrajinu propao, postoji plan B

Mađarska se zalaže za mir i izgradnju nove infrastrukture bezbednosti, koja će biti prihvatljiva i za Ukrajinu i za Rusiju, ističe mađarski premijer

Premijer Mađarske Viktor Orban izjavio je danas da je postalo jasno da je evropska strategija koja je i dalje na snazi, a koja se tiče Ukrajine, „potpuni promašaj“.

„Evropa želi da Ukrajina nastavi da ratuje, dok će ih oni finansirati i davati oružje. Oni misle da će Ukrajina pobediti, a Rusija izgubiti, te da će na kraju uspeti da smene rukovodstvo Rusije i da pregovaraju sa novim rukovodstvom“, rekao je on, komentarišući propalu evropsku strategiju na samitu Organizacije turkijskih država u Astani, Kazahstanu.

Ipak, Orban ističe da postoji i plan B, za koji se zalaže i Mađarska, a on uključuje podršku miru i bezbednosti.

„Mi pozivamo na mir i izgradnju nove infrastrukture bezbednosti, koja će biti prihvatljiva i za Ukrajinu i za Rusiju“, zaključio je mađarski premijer.

Premijer Mađarske je dodao da su u poslednje vreme burna dešavanja u svetu i da se politika Evrope suočava sa ozbiljnim izazovima.

„Situacija nikada nije bila tako teška i komplikovana u proteklih 30 godina, kao sada“, rekao je Orban, podsetivši da u Ukrajini već više od 18 meseci besni rat, da je na Bliskom istoku izbio oružani sukob, kao i da raste pretnja od terorizma u Evropskoj uniji.

Mađarski premijer je istakao da takođe rastuće cene energenata štete konkurentnosti Evropske unije.

„Dilema Evrope se odnosi na to da li ima interes da stvara blokove u svetskoj ekonomiji ili da razvija globalne mreže i povezanost“, rekao je Orban.

Prema njegovim rečima, postoje dva trenda u Evropi.

„Prvi pokušava da gurne Evropu ka prekidanju ekonomskih veza sa Rusijom koje su u osnovi evropske ekonomije i debati o obuzdavanju evropsko-kineskih odnosa.

Drugi trend, čiji je zagovornik Mađarska, želi da ojača saradnju, a međuzavisnost vidi kao priliku za napredak i rastuću konkurentnost“, rekao je Orban.

Najnovije i najvažnije vesti i analize na našem Telegramu – Prijavi se

(RT)


Pratite tokom 24 sata naše najbolje vesti samo na Vkontakte 
Otvorite novu mrežu Truth Social

       

Autorska prava Webtribune / Tekst / Slika / Video /