in

Američki ambasador priznao da ZSO neće imati nikakvu vlast

Američki ambasador priznao da ZSO neće imati nikakvu vlast

Američki ambasador u Prištini Džefri Hovenijer izjavio je da međunarodna zajednica insistira na „hitnom formiranju Zajednice opština sa srpskom većinom“, istakavši da ona treba da bude u skladu sa važećim ustavom Kosova, da se formira na osnovu odluke Ustavnog suda i da ne bude novi sloj vlasti, niti da ima izvršnu vlast.

Džefri Hovenijer je poručio da sve preuzete obaveze moraju biti sprovedene.

„Postoji hitnost, postoji želja da se vidi da se ide napred. To je sada deo naših razgovora sa vladom. Nema razloga da vlada Kosova ne nastavi sa ovim nacrtom statuta. Premijer je izrazio spremnost da ga u celini prihvati. Radimo na tome da to postane element naše šire strategije. Nije samo Udruženje, niti može biti. Sve obaveze koje su Kosovo i Srbija preuzeli Osnovnim sporazumom i aneksom implementacije u Ohridu moraju biti sprovedene. Želimo ovo da vidimo“, rekao je Hovenijer medijima u Prištini.

Naglasio je da nema razloga da vlada u Prištini ne krene dalje sa ovim nacrtom statuta.

Praktično, priznao je da Amerikanci smatraju da ZSO ne treba da ima nikakvu vlast:

„SAD snažno veruju da Zajednica opština sa srpskom većinom treba da bude u skladu sa važećim ustavom Kosova, da se formira na osnovu odluke Ustavnog suda i da ne bude novi sloj vlasti, niti da ima izvršnu vlast“.

Istakao je da ne vidi kako na severu može da postoji autonomija u trenutnim okolnostima.

„Nemate je. Čvrsto verujem da ovaj nacrt statuta koji je predstavljen vladi Kosova ispunjava ove kriterijume. Kao što ste rekli, odgovornost je na Ustavnom sudu da o tome odluči. U nacrtu statuta postoji član koji pre stupanja na snagu treba da razmotri Ustavni sud. Nema razloga za brigu“, podvukao je Hovenijer, prenosi RTS.

Najavio je objavljivanje sadržaja nacrta statuta ZSO kada bude dogovoren između strana.

„Bez obzira na to da li se radi o dogovorima u dijalogu, da li se radilo o Rambujeu, o pregovorima Ahtisarija ili drugim stvarima. Postoji vreme kada se stvari objavljuju i kada je potrebna poverljivost. U odgovarajućem trenutku javnost će imati priliku da oceni nacrt statuta. To vreme će odrediti kombinacija pogodna za vlade i Miroslava Lajčaka“, zaključio je američki ambasador.

Najnovije i najvažnije vesti i analize na našem Telegramu – Prijavi se


Pratite tokom 24 sata naše najbolje vesti samo na Vkontakte 
Otvorite novu mrežu Truth Social

       

Autorska prava Webtribune / Tekst / Slika / Video /