in

Američki zvaničnici anonimno su potvrdili da je ruski Il-76 oboren raketom iz Patriota

Američki zvaničnici su, pod uslovom da ostanu anonimni, potvrdili da je ruski avion Il-76 s ukrajinskim zarobljenicima oboren raketom „Patriot“, prema izveštaju „New York Timesa“ koji se poziva na američke zvaničnike.

„Iako američki zvaničnici javno nisu komentarisali šta je tačno oborilo avion, oni koji su privatno govorili pod anonimnošću potvrdili su da su izveštaji o korišćenju rakete Patriot tačni“, navodi se u članku.

Američki zvaničnici nisu potvrdili identitete osoba koje su bile u avionu, ali priznaju da je verojatno da su neki od njih zapravo bili ukrajinski zatvorenici.

Izvori lista takođe su pojasnili da je sistem Patriot kojim je pogodio avion Il-76 osigurala jedna evropska država.

Oružane snage Ukrajine oborile su 24. januara vojno-transportni avion Il-76 Vazdušno-kosmičkih snaga Rusije iznad Belgorodske oblasti, u kojem je 65 ukrajinskih zarobljenika letelo na razmenu.

Svi oni, kao i tri prateća ruska oficira i šest članova posade su poginuli. Ukrajinska vojska je napala avion s dve rakete iz područja Lipci, Harkovska oblast. Istragom je utvrđeno da je reč o protivvazdušnim vođenim projektilima MIM-104A američkog kompleksa Patriot.

Vladimir Putin je incident nazvao zločinom Kijeva protiv vlastitih građana. Prema njegovim rečima, ukrajinska strana je znala da se na Il-76 nalaze ratni zarobljenici Oružanih snaga Ukrajine, ali je ipak izvršila udar – bilo iz nemara ili namerno.

Ministarstvo inostranih poslova je sapštilo da pad aviona postavlja veliko pitanje o mogućnosti bar nekih sporazuma s Kijevom.

Službeno Kijev govori o potrebi međunarodne istrage, neformalno domaći mediji plasiraju tezu da je Il-76 nosio rakete za S-300, a zapadni mediji pokušavaju umanjiti značaj situacije.

Putin je rekao da i Rusija insistira na istrazi, ali još nema dovoljno volontera iz međunarodnih organizacija.

Najnovije i najvažnije vesti i analize na našem Telegramu – Prijavi se

Pratite tokom 24 sata naše najbolje vesti samo na Vkontakte 
Otvorite novu mrežu Truth Social

       

Autorska prava Webtribune / Tekst / Slika / Video /