in

Američko ministarstvo pravde optužilo lidera japanske mafije za prebacivanje nuklearnih materijala u Iran

Američko ministarstvo pravde optužilo je lidera japanske mafije jakuza Takešija Ebisavu za prebacivanje nuklearnih uzoraka Iranu. Ovo prenosi Foks Njuz.

„Vođa jakuze Takeši Ebisava pokazao je uzorke nuklearnog materijala prikrivenom agentu američke Uprave za borbu protiv droge, koji se predstavljao kao diler droge i oružja povezan sa Iranom“, navodi se u publikaciji.

Prema tužiocima, materijal je prokrijumčaren iz Mjanmara na Tajland. Uzorci su potom zaplenjeni i otkriveno je da sadrže uranijum i plutonijum za oružje, koji se koriste u stvaranju nuklearnog oružja.

Zvaničnici DEA rekli su da su Ebisava i njegovi saradnici krijumčarili drogu, oružje i nuklearni materijal „sa punim očekivanjem da će ih Iran koristiti za pravljenje nuklearnog oružja“.

U januaru, koordinator za strateške komunikacije Saveta za nacionalnu bezbednost Bele kuće Džon Kirbi rekao je da Sjedinjene Države neće dozvoliti Iranu da razvije nuklearno oružje. Dodao je da će, ukoliko diplomatskim putem ne bude dogovora, Vašington postupiti na drugi način.

Najnovije i najvažnije vesti i analize na našem Telegramu – Prijavi se

Pratite tokom 24 sata naše najbolje vesti samo na Vkontakte 
Otvorite novu mrežu Truth Social

       

Autorska prava Webtribune / Tekst / Slika / Video /