in

Amerikanci i Britanci zasuti dronovima

Britanski ratni brod, zajedno sa američkim snagama, oborio je sedam dronova koje su lansirali Huti koje podržava Iran u Crvenom moru.

Dronovi su eliminisani u operaciji odbijanja najvećeg napada dronovima i raketama do sada.

Grant Šaps, ministar odbrane, rekao je da su bespilotne letelice išle ka „HMS Diamond“, razaraču Tip 45 koji je Britanija stacionirala da pomogne u zaštiti transporta, kao i komercijalnih brodova u utorak uveče.

U misiji su uz britanski razarač učestvovali i američki ratni avioni, koji su dejstvovali sa džinovskog nosača aviona, kao i drugi ratni brodovi SAD.

Ukupno je oboreno 18 dronova – dizajniranih da eksplodiraju pri udaru – koje su ispalili Huti u Jemenu, zajedno sa dve protivbrodske krstareće rakete i jednom protivbrodskom balističkom raketom. Napad je počeo oko 21.15 po lokalnom vremenu, prema saopštenju američke vojske koji je opisan kao „složen napad“, prenosi Skaj njuz.

SAD su saopštile da je ovo 26. napad Huta na komercijalni brod od 19. novembra.

Šaps, u izjavi objavljenoj na društvenim mrežama, detaljno je opisao delovanje Velike Britanije:

„Preko noći, ‘HMS Diamond’, zajedno sa američkim ratnim brodovima, uspešno je odbio do sada najveći napad Huta koji podržavaju u Crvenom moru“.

„‘HMS Diamond’ uništio je više dronova za napad koji su se kretali prema njoj i komercijalne brodove u toj oblasti, bez povreda ili štete za brod i njenu posadu.Velika Britanija je, zajedno sa saveznicima, ranije jasno stavila do znanja da su ovi ilegalni napadi potpuno neprihvatljivi i ako se nastave, Huti će snositi posledice“.

„Preduzećemo mere potrebne da zaštitimo nevine živote i globalnu ekonomiju“, zaključuje on.

Huti, koje podržava Iran, kažu da su napadi usmereni na okončanje vazdušne i kopnene ofanzive na pojas Gaze nakon napada Hamasa 7. oktobra.

Koalicija predvođena SAD patrolira Crvenim morem kako bi pokušala da spreči napade.

(Novosti.rs)

Najnovije i najvažnije vesti i analize na našem Telegramu – Prijavi se

Pratite tokom 24 sata naše najbolje vesti samo na Vkontakte 
Otvorite novu mrežu Truth Social

       

Autorska prava Webtribune / Tekst / Slika / Video /