in

Bajden gubi Mičigen, a sa njim i izbore?

Bajden gubi Mičigen, a sa njim i izbore?

Arapska zajednica u Mičigenu potpuno je izgubljena za američkog lidera koji beskompromisno podržava Izrael

Beskompromiskom podrškom Izraelu, američki predsednik Džozef Bajden prokockao je do sada demokratske glasove u Mičigenu, a drastična promena u državi sa značajnom arapsko-američkom zajednicom pokazala se prilikom njegove posete  – kada je lider SAD, kako bi izbegao demonstracije organizovane povodom njegovog dolaska – morao da prolazi sporednim ulicama.

Masa američkih Arapa okupila se da pokaže svoj bes prema Bajdenu koji podržava Izrael uprkos tome što je u Gazi stradalo više od 27.000 ljudi, uglavnom žena i dece.

„Genocidni Džo mora da ode“, skandirali su demonstranti mašući palestinskim zastavama.

Mičigen, prema pisanju „Al Džazire“ ima veliku populaciju američkih Arapa i muslimana koji su na poslednjim izborima velikom većinom glasali za Bajdena. Ako izgubi čak polovinu njihovih glasova, malo je verovatno da Bajden može da osvoji Mičigen – a bez toga, veoma mu je težak put do osvajanja drugog mandata.

Nekoliko demonstranata je poručilo da ih je predsednik „zauvek izgubio“.

„Ne postoji ništa što bi me ikada nateralo da glasam za genocidnog predsednika. Ne samo ja, već i svi ostali. Čitava arapska zajednica nikada neće glasati za ovog čoveka“, poručio je jedan od okupljenih za „Al Džaziru“.

Uz Viskonsin i Pensilvaniju, Mičigen je bio među takozvanim „plavim državama“ koje je Bajden uspeo da vrati demokratama na izborima 2020. godine.

Mičigen je poslednjih godina sve više postajao demokratski orjentisan, a demokrate sada, prvi put za 40 godina kontrolišu sve nivoe ovdašnje državne vlasti. Bajden nastoji da obezbedi kritičnih 15 elektorskih glasova koje mu Mičigen može doneti, iako su mu šanse, nakon rata u Gazi dramatično opale.

„Postoji veliki gnev u zajednici američkih Arapa“, kaže predsednik Arapsko-američkog instituta iz Vašingtona Džejms Zogbi, predviđajući da za Bajdena gubitak Mičigena znači i potpuni izborni poraz.

(rt.rs)

Najnovije i najvažnije vesti i analize na našem Telegramu – Prijavi se

Pratite tokom 24 sata naše najbolje vesti samo na Vkontakte 
Otvorite novu mrežu Truth Social

       

Autorska prava Webtribune / Tekst / Slika / Video /