in

Bajden ima novi plan – Kako preko Kine ukrotiti Rusiju …

Bajden ima novi plan – Kako preko Kine ukrotiti Rusiju …

Američki predsednik Džozef Bajden želi da obnovi vojne kontakte i veze sa Kinom.

Pitanje kontakata američke i kineske vojske jedan je od prioriteta Džoa Bajdena, o čemu će se razgovarati na sastanku sa kineskim predsednikom Si Đinpingom, rekao je savetnik američkog predsednika za nacionalnu bezbednost Džejk Salivan.

„Ovo je prioritet za predsednika Bajdena. On smatra da je važno da postoji veza između vojnih snaga radi odgovornog upravljanja konkurencijom i osiguranja da konkurencija ne preraste u sukob“, rekao je Saliven televizijskom kanalu CBS.

On je dodao da su „ove linije komunikacije neophodne kako bi se osiguralo da nema grešaka, pogrešnih proračuna ili nesporazuma“.

„Neću da preduhitrim bilo kakve izjave koje bi predsednik mogao da da kao rezultat sastanka. Ali reći ću da je predsednik odlučan da obnovi veze između dve vojske jer veruje da je to u interesu nacionalne bezbednosti Sjedinjenih Država“, dodao je Salivan.

Vojni kontakti između dve zemlje prekinuti su nakon što su Sjedinjene Države oborile kineski balon iznad svoje teritorije u februaru 2023. godine. Kina je od tada odbacila nekoliko pokušaja američkih vojnih lidera da kontaktiraju svoje kineske kolege telefonom.

Salivan je, u intervjuu za Si-Bi-Es, takođe rekao da tokom sastanka američka strana namerava da pokrene iransko pitanje.

Očekuje se da će dva lidera razgovarati o brojnim svetskim temama, od rata Izraela i Hamasa, ruskog napada na Ukrajinu, veze Severne Koreje s Rusijom, Tajvana, Indo-Paficika, ljudskih prava, proizvodnje fentanila, do veštačke inteligencije, poštene trgovine i ekonomskim odnosima, rekao je visoki američki zvaničnik.

Najnovije i najvažnije vesti i analize na našem Telegramu – Prijavi se


Pratite tokom 24 sata naše najbolje vesti samo na Vkontakte 
Otvorite novu mrežu Truth Social

       

Autorska prava Webtribune / Tekst / Slika / Video /