in

“Bajden je zdrav, aktivan i robustan muškarac od 81 godinu”

“Bajden je zdrav, aktivan i robustan muškarac od 81 godinu”

Zdravlje predsednika je pod lupom zbog predstojećih izbora čak i dok lekar tvrdi da je 81-godišnjak „aktivan, zdrav, robustan“.

Džo Bajden i dalje je „sposoban za dužnost“ i sposoban da u potpunosti obavlja sve svoje odgovornosti, prema sažetku njegovog godišnjeg fizičkog pregleda koji je obavio njegov lekar.

Kevin O’Konor, lekar predsednika, napisao je nakon što je Bajden pregledan od strane njega i tima lekara da: „Predsednik Bajden je zdrav, aktivan, robustan muškarac od 81 godine, koji ostaje sposoban da obavlja dužnosti predsednika, uključujući one kao glavni izvršni, šef države i vrhovni komandant.“

O’Konor je dodao da „ovogodišnji fizički pregled nije identifikovao nove brige“. Rekao je da predsednik i dalje ima ukočen hod zbog osteoartritisa, koji se nije pogoršao. Lekar je rekao da je tokom prošle godine Bajden uveo masku za ventilaciju, odnosno pozitivan pritisak vazduha, u svoju „rutinu spavanja“ radi lečenja apneje tokom spavanja.

Izveštaj, objavljen u sredu popodne od strane Bele kuće, nije se posebno bavio kognitivnim ili memorijalnim zdravljem predsednika. U međuvremenu, O’Konor je rekao da je Bajdenu dat „izuzetno detaljan neurološki pregled“, koji je „ponovno umirujući“, bez nalaza cerebelarnih ili neuroloških poremećaja, poput moždanog udara, multiple skleroze ili Parkinsonove bolesti.

Bajden vežba najmanje pet dana u nedelji. Prošle godine je imao kanalni tretman korena zuba, napisao je O’Konor u svom izveštaju. Predsednik ima „perifernu neuropatiju“ u oba stopala, gastroezofagealnu refluksnu bolest, alergije i spinalni artritis koji se leče lekovima.

„Predsednik se oseća dobro i ovogodišnji fizički pregled nije identifikovao nove brige“, napisao je O’Konor.

Zdravlje predsednika dobilo je povećanu pažnju ove godine dok se kandiduje za ponovni izbor kao najstariji predsednik u istoriji Sjedinjenih Američkih Država.

Bajden je fizički pregled obavio u vojnoj bolnici u predgrađu Merilenda ranije tog dana i nakon termina je rekao da se oseća „spreman“ za obavljanje dužnosti.

Obučen u odelo, Bajden je napustio Belu kuću rano u sredu radi pregleda i nekoliko sati kasnije se vratio. Kada se vratio u Belu kuću, razgovarao je sa novinarima.

„Nema ničeg drugačijeg u poređenju sa prošlom godinom. Sve je sjajno,“ rekao je.

Prošle godine su i lekari proglasili Bajdena zdravim i „spremnim za dužnost“ u fizičkom pregledu koji je uključivao uklanjanje lezije sa njegovih grudi i proglasili ga slobodnim od simptoma dugotrajnog Kovida nakon njegove borbe sa virusom 2022. godine.

Ovogodišnji fizički pregled dolazi dok se Bajden i Donald Tramp, pripremaju za sučeljavanje u verovatnom ponovnom susretu na predsedničkim izborima 5. novembra.

Dvojica kandidata su optužili jedan drugog za mentalni pad. Poslednja Trampova rivalka za republikansku nominaciju, 52-godišnja Niki Hejli, rekla je da su obojica previše stari da bi obavljali dužnost u Beloj kući i da bi trebalo da budu podvrgnuti kognitivnim testovima.

Karin Žan-Pjer, portparolka Bele kuće, rekla je novinarima da predsednik nije prošao kognitivni test i da mu nije potreban.

Bajden voli da igra golf i vozi bicikl u slobodno vreme. Ali njegovi verbalni i fizički propusti izazvali su zabrinutost zbog njegovih godina.

Pitajući ga da li Amerikanci treba da budu zabrinuti, Bajden je šaljivo rekao: „Pa, misle da izgledam previše mlado.“

Najnovije i najvažnije vesti i analize na našem Telegramu – Prijavi se

Pratite tokom 24 sata naše najbolje vesti samo na Vkontakte 
Otvorite novu mrežu Truth Social

       

Autorska prava Webtribune / Tekst / Slika / Video /