in

Bajden pobesneo – Zauzimanje Avdejevke ključno je za ruski cilj

Američki predsednik Džo Bajden optužio je Kongres za povlačenje ukrajinskih snaga iz Avdijivke u istočnoj Ukrajini, navodeći da nedostatak aktivnosti američkog parlamenta doveo do tog poraza.

Bela kuća je saopštila da je Ukrajinska vojska morala da se povuče iz Avdijivke zbog nedostatka municije, što je posledica neaktivnosti Kongresa i rezultiralo prvim značajnim dobitkom Rusije u nekoliko meseci, nakon razgovora Bajdena i ukrajinskog predsednika Volodimira Zelenskog.

Pad razorene Avdijivke predstavlja najveći napredak Rusije od maja 2023. kada je zauzela grad Bahmut. Bajden je ponovio svoju podršku ukrajinskom predsedniku tokom telefonskog razgovora i naglasio hitnost potrebe da Kongres odobri novi paket pomoći Ukrajini, što je Bela kuća saopštila.

Iako je Senat nedavno, nakon dugotrajnog pregovaranja, odobrio novi paket pomoći Ukrajini u vrednosti od oko 60 milijardi dolara, nejasno je da li će to proći u Zastupničkom domu gde republikanci dominiraju. Predsednik Doma, Majk Džonson, tvrdi da zakon neće biti stavljena na glasanje.

Zauzimanje Avdejevke ključno je za ruski cilj osiguravanja potpune kontrole nad dve pokrajine koje čine industrijski region Donbas, i moglo bi doneti pobedu predsedniku Vladimiru Putinu na izborima sledećeg meseca.

Najnovije i najvažnije vesti i analize na našem Telegramu – Prijavi se

Pratite tokom 24 sata naše najbolje vesti samo na Vkontakte 
Otvorite novu mrežu Truth Social

       

Autorska prava Webtribune / Tekst / Slika / Video /