in

Bajden šalje savetnika u Kijev

Vašington želi da Kijev promeni strategiju i sa ofanzive pređe u odbranu, a takvu poruka će biti preneta Volodimiru Zelenskom, tvrdi Blumberg.

Naime, prema pisanju te američke agencije, ukrajinskom predsedniku tu poruku će preneti savetnik američkog predsednika za nacionalnu bezbednost Džejk Salivan tokom razgovora na Svetskom ekonomskom forumu u Davosu.

“Salivan će tokom razgovora na marginama Svetskog ekonomskog foruma preneti poruku svog šefa, predsednika Džozefa Bajdena, Zelenskom. Bela kuća želi da Ukrajina promeni strategiju i sa ofanzive pređe na odbranu”, navodi se u članku novinara Blumberga Andreasa Kluta.

Prema rečima autora, Zelenski shvata smisao takve odluke mada to ne bi želeo da čuje ili da o tome govori javno.

“Zato Zelenski treba da kaže Salivanu, a on Bajdenu, da treba podsetiti Kongres da Ukrajina može da sprovodi takvu odbranu samo ako im SAD i saveznici garantuju da će imati na raspolaganju sva moguća sredstva”, navodi Blumberg.

Zelenski, kako se navodi, oseća da je potrebno da negira činjenicu da se u sukobu stiglo u ćorsokak i zbog toga njegov cilj ostaje tzv. formula mira o kojoj se u Davosu diskutovalo na nivou savetnika za nacionalnu bezbednost.

“Ali Rusija nije pozvana a Kina se nije pojavila tako da svi znaju da je to ćorsokak”, navodi autor.

Kako je istakao, kontraofanziva Ukrajine je doživela krah, to je razočaralo Vašington, koji je pozvao Kijev da promeni taktiku. Ruske snage su se dobro utvrdile dok su Ukrajinci pretrpeli ogromne gubitke u ljudstvu i potrošili previše municije.

Prema njegovim rečima, Zelenski treba da kaže Salivanu da će Kijev prestati da šalje zapadne tenkove po dobro miniranom terenu jer to nema nikakvog smisla. Ipak, napominje da Kijev ne može da štiti svoje položaje bez pomoći SAD i Evrope.

(Novosti.rs)

Najnovije i najvažnije vesti i analize na našem Telegramu – Prijavi se

Pratite tokom 24 sata naše najbolje vesti samo na Vkontakte 
Otvorite novu mrežu Truth Social

       

Autorska prava Webtribune / Tekst / Slika / Video /