in

Bajden se sprema za „teške razgovore“ sa Si Đinpingom

Bajden se sprema za „teške razgovore“ sa Si Đinpingom

Američki predsednik Džo Bajden namerava da vodi „teške razgovore“ sa kineskim predsednikom Si Đinpingom o ključnim pitanjima bilateralnih odnosa, uključujući veze Pekinga sa Teheranom i njegovu ulogu u sukobu u Ukrajini.

O tome piše Politico pozivajući se na visoke američke zvaničnike.

Prema rečima sagovornika publikacije, Bajden se sprema da ubedi kinesku stranu da utiče na Iran kako on „ne želi da eskalira ili širi nasilje na Bliskom istoku“. Takođe je uverio da će Vašington odmah odgovoriti na bilo kakve „provokativne akcije“ Teherana.

Druga tema biće uloga Kine u američkoj epidemiji predoziranja opioidima. Američke vlasti su ranije optužile Peking da nije voljan da pooštri kontrolu nad proizvodnjom ovih droga, koje prvo završavaju u meksičkim kartelima, a potom i u Sjedinjenim Državama.

Prema pisanju publikacije, Bajden na sastanak gleda kao na poslednju šansu da utiče na Sija tokom ličnog sastanka kako bi resetovao odnose pre njegove izborne kampanje, što je, uz moguću pobedu jednog kandidata za nezavisnost na tajvanskim predsedničkim izborima, prema jednom izvora publikacije, moglo bi učiniti 2024. „prilično neravnom“.

Sagovornici lista su primetili da je u poslednje vreme neočekivano porasla želja Kine da razgovara o problematičnim pitanjima, što može biti posledica problema u ekonomiji zemlje. Međutim, još nije jasno da li je Peking posvećen kratkoročnom ili dugoročnom poboljšanju odnosa.

Prethodno je američki predsednik Džo Bajden rekao da se nada da će se sastati sa kineskim predsednikom Si Đinpingom u bliskoj budućnosti. Bajden je napomenuo da sebi ne postavlja zadatak da obuzda Kinu i da se istovremeno zalaže za izgradnju predvidivih odnosa sa Pekingom.

Prema Kjodou, Bajden i Si Đinping održaće razgovore 15. novembra u San Francisku na marginama samita Azijsko-pacifičke ekonomske saradnje ( APEC ). 1. novembra objavljeno je da su Sjedinjene Države i Kina postigle načelni dogovor o sastanku lidera zemalja.

Najnovije i najvažnije vesti i analize na našem Telegramu – Prijavi se


Pratite tokom 24 sata naše najbolje vesti samo na Vkontakte 
Otvorite novu mrežu Truth Social

       

Autorska prava Webtribune / Tekst / Slika / Video /