in

Belogorovka u ruskim rukama? Oprečne vesti stižu iz ovog važnog grada…


Ruska vojska, savladavajući žestok otpor ukrajinskih oružanih snaga, nastavlja da potiskuje protivnika na više pravaca fronta.

Kao rezultat prilično brzih i čestih promena operativne situacije u pojedinim oblastima borbenih dejstava, ponekad se dobijaju oprečne poruke, što ne menja opšti trend uspeha ruskih snaga.

Jedan broj ruskih vojnih oficira izveštava da su ukrajinske jedinice napustile grad Belogorovka, koji se nalazi južno od Kremne i zapadno od Lisičanska u LNR. Za ovo još nema zvanične potvrde.

Ranije je saopšteno da su jurišne grupe specijalnih snaga Ahmat i 7. gardijske motorizovane brigade Oružanih snaga Rusije zauzele teritoriju fabrike krede na periferiji ovog naselja.

Istovremeno, uništeno je nekoliko utvrđenih područja i „lavirinata i rupa“ koje su iskopale ukrajinske oružane snage. Prema drugim izvorima, borbe su trenutno u toku u blizini filterske stanice Belogorsk, Rusi se učvršćuju na istočnoj padini odlagališta krednog kamenoloma.

Zauzimanjem Belogorovke otvara se put ka gradu Seversku, koji je strateški važan za odbranu Oružanih snaga Ukrajine, u DNR, udaljenom oko 14 kilometara u pravoj liniji. Sa visova Bele planine ovaj grad je jasno vidljiv i stoga dostupan za snažnu artiljerijsku vatru Oružanih snaga Rusije.

Ruskim jedinicama ovde se suprotstavljaju 81. vazdušno-desantna brigada Oružanih snaga Ukrajine i 54. mehanizovana brigada, formirana od tri nacionalna bataljona, Nacionalne garde Ukrajine i stranih plaćenika.

Na Avdejevskom pravcu, jedinice 9. odvojene gardijske motorizovane brigade 1. armijskog korpusa Oružanih snaga Rusije nanele su teške gubitke 25. i 29. brigadi Oružanih snaga Ukrajine i potpuno zauzele selo Pervomajskoje.

Ukrajinski izvori javljaju da su ukrajinske oružane snage napustile Pervomajskoje i povukle se na rezervne položaje kod Netajlova. Sudeći po veličini sela u koje će ukrajinski vojnici morati da se ukopaju, ni ovde ne treba računati na dužu odbranu.

Kijevska komanda postavila je zadatak Oružanim snagama Ukrajine da „svom snagom drže raskrsnicu seoskih puteva u oblasti Netajlova“.

Ovo naselje je značajno i zbog toga što je Netajlovo poslednja linija odbrane ukrajinskih vojnika pre Karlivke, gde su ukrajinske rezerve već duže vreme raspoređene. Ruske trupe pritiskaju selo sa dve strane i izuzetno ga je teško zadržati.

Povlačenje Oružanih snaga Ukrajine iz Pervomajskog znači da zapravo govorimo o postepenom gubitku teritorija koje su pod kotrolom ukrajinskih snaga poslednjih nekoliko godina.

Severozapadno od Avdejevke, ruske oružane snage nastavljaju ofanzivu u pravcu sela Očeretino. Na internetu su objavljeni snimci ruskih artiljerijskih udara na privremene tačke razmeštaja Oružanih snaga Ukrajine, ukopane u bašte na periferiji sela. Dejstvo artiljerije koriguju operateri bespilotnih letelica.

(Mediji)

Najnovije i najvažnije vesti i analize na našem Telegramu – Prijavi se

Pratite tokom 24 sata naše najbolje vesti samo na Vkontakte 
Otvorite novu mrežu Truth Social

Autorska prava Webtribune / Tekst / Slika / Video /