in

Belorusija pokrenula vojsku – Trupe idu ka granici Ukrajine

Belorusija pokrenula vojsku – Trupe idu ka granici Ukrajine

Predsednik Belorusije Aleksandar Lukašenko optužio je Ukrajinu da priprema napad na Belorusiju. Zvaničnom Kijevu uputio je oštre pretnje.

Zbog toga će, kako je objasnio, Minsk rasporediti rusko-beloruske jedinice, ne pominjući u kojim će područjima te zajedničke jedinice biti.

Prema njegovim rečima, Belorusija i Rusija će raspoređivanjem zajedničke vojne sile odgovoriti na „pogoršanje napetosti“ na zapadnim granicama, javila je danas državna agencija Belta.

Pratite izbor naših najboljih vesti na Telegramu

Lukašenko je snage počeo da povlači pre dva dana, po svemu sudeći, nakon eksplozije na Krimskom mostu koji su izgradili Rusi kako bi se povezali s anektiranim poluostrvom Krimom.

„Zbog pogoršanja stanja na zapadnim granicama (rusko-beloruske) Unije, počeli smo da raspoređujemo regionalnu grupu Ruske Federacije i Republike Belorusije“, objavio je Lukašenko na sastanku s čelnicima za bezbednost.

Treba podsetiti da inače ruske snage koriste se teritorijom Belorusije za slanje vojske i opreme u severnu Ukrajinu od početka invazije.

„Već sam rekao da Ukrajina ne samo da raspravlja već planira udare na teritorij Belorusije“, rekao je Lukašenko. „Moj odgovor je bio jednostavan: ‘Recite ukrajinskom predsedniku i ostalim ludacima da će Krimski most izgledati kao šetnja po parku ako svojim prljavim rukama dotaknu i metar naše teritorij.’“

Predsednik Državnog graničnog odbora Belorusije Anatolij Lapo optužio je Ukrajinu da je uništila gotovo sve mostove i saobraćajnice duž 1.000 kilometara duge granice s Belorusijom.

„Trupe koje je Kijev poslao na granicu nisu nikakvi graničari. Pod pritiskom smo, nišane naše graničare, ponekad pucaju u vazduh, stalno se izviđa iz vazduha“, rekao je Lapo za belorusku TV.

Ukrajinsko ministarstvo spoljnih poslova takođe tvrdi da je njihov ambassador u Belorusiji pozvan na razgovor i da mu je uručena nota u kojoj piše da Ukrajina planira da izvede napad na teritoriju Belorusije.

Belorusko ministarstvo odbrane već je objavilo da ima 500.000 obučenih vojnika spremnih za slanje na granicu s Ukrajinom.

(index.hr,b92.net)