in

Bivši šef CIA poručio Izraelu: „Nije to kako ste zamislili, trebaće vam decenija“ …

Bivši šef CIA poručio Izraelu: „Nije to kako ste zamislili, trebaće vam decenija“ …

Kopnena ofanziva izraelskih snaga u Pojasu Gaze trajala bi godinama i uključivala bi užasne borbe, smatra penzionisani general i bivši šef CIA Dejvid Petreus.

Petreus, koji je služio i u Iraku i u Avganistanu, za podkast „Politika“, pod nazivom „Pauer plej“, rekao je da bi sprovođenje kampanje kopnene invazije „veoma brzo moglo da postane Mogadiš na steroidima“.

Aludirajući na incident iz 1993. godine u kojem su tri američka helikoptera „blek houk“ oborena u glavnom gradu Somalije, nakon čega su izbile krvave borbe dok su se američke snage borile da spasu preživele, Petreus je rekao da bi se i Izraelske odbrambene snage suočile sa sličnim scenariom ako bi se sa protivnikom suočile na neprijateljskoj teritoriji.

„Ako je Hamas kreativan u odbrani kao što je bio u tom užasnom, varvarskom, neizrecivom napadu, onda ćete videti bombaše samoubice, improvizovane eksplozivne naprave, biće tu i zasede, zamke i urbano okruženje. Ne može biti izazovnije“, rekao je on.

Najnovije i najvažnije vesti i analize na našem Telegramu – Prijavi se

Petreus je dodao da bi njegovo lično iskustvo vođenja armija angažovanih u brutalnim kampanjama protiv pobunjenika trebalo da posluži kao upozorenje za izraelske snage ako nastave sa kopnenom invazijom.


„Teško mi je da zamislim teže okruženje od ovog konkretnog, a ja sam komandovao snagama u brojnim velikim urbanim operacijama. Pobunjenici se ne pobeđuju za godinu ili dve. Obično je potrebna decenija ili više, kao što smo videli u Iraku i kao što smo videli u Avganistanu“, rekao je Petreus, a prenosi Raša tudej Balkan.

Penzionisani general rekao je i da je Izraelu potreban plan za obnovu Gaze i jačanje upravljanja u regionu.

(RT)


Pratite tokom 24 sata naše najbolje vesti samo na Vkontakte 
Otvorite novu mrežu Truth Social

       

The post Bivši šef CIA poručio Izraelu: „Nije to kako ste zamislili, trebaće vam decenija“ … first appeared on .

Autorska prava Webtribune / Tekst / Slika / Video /