in

Blinken objasnio kako bi trebalo da izgleda “dan posle”

Blinken objasnio kako bi trebalo da izgleda “dan posle”

Američki državni sekretar Entoni Blinken izneo stav SAD o tome kako bi trebalo da izgleda „dan posle“ okončanja rata u palestinskoj enklavi.

On je na konferenciji za novinare nakon sastanka G7 u Tokiju rekao da svi žele da se „što pre okonča sukob i da se u međuvremenu minimizira stradanje civila“, prenosi Gardijan.

„Ali kao što sam razgovarao sa svojim kolegama iz G7, oni koji pozivaju na hitan prekid vatre imaju obavezu da objasne kako da se nosimo sa neprihvatljivim ishodom koji bi verovatno doneo. Hamas se povukao sa više od 200 talaca, sa kapacitetom i izjavljenom namerom da ponovi 7. oktobar, iznova i iznova“, naglasio je Blinken.

Blinken je izneo stav SAD o tome kako bi trebalo da izgleda „dan posle“ u Pojasu Gaze nakon završetka rata između Izraela i Hamasa. On je novinarima rekao da su to uslovi potrebni za „trajan mir i bezbednost“.

Blinken je izneo stav da Izrael ne može da upravlja Gazom, ali da može doći do „prelaznog perioda“ nakon završetka trenutnog sukoba.

„Gazom ne može da nastavi da upravlja Hamas. To je jednostavno poziv na ponavljanje 7. oktobra. Takođe je jasno da Izrael ne može da okupira Gazu“, rekao je Blinken, prenosi Rojters.

On je naglasio da je trenutna realnost da možda postoji potreba za nekim prelaznim periodom na kraju sukoba. „Mi ne podržavamo ponovnu okupaciju i ono što sam čuo od izraelskih lidera je da oni nemaju nameru da ponovo okupiraju Gazu“, rekao je Blinken.

Američki državni sekretar je izjavio da ključni elementi budućeg mira uključuju da neće biti „prisilnog raseljavanja Palestinaca iz Gaze“. „Ni sada, ni posle rata“, istakao je Blinken.

On je naveo i druge uslove: nema upotrebe Gaze kao platforme za terorizam ili nasilne napade, nema ponovne okupacije Gaze nakon završetka sukoba, nema pokušaja blokade ili opsade Gaze, nema smanjenja teritorije Gaze i mora se obezbediti da nikakva teroristička pretnja ne dolazi sa Zapadne obale.

Američki državni sekretar je takođe saopštio da SAD traže buduće rešenje za „održivi mir“, uključujući stavljanje „palestinskih glasova i težnji u centar postkrizne uprave u Gazi“.

Blinken je rekao i da planovi moraju da uključuju ujedinjenje Gaze sa Zapadnom obalom pod palestinskim vlastima.

Najnovije i najvažnije vesti i analize na našem Telegramu – Prijavi se

(Tanjug)


Pratite tokom 24 sata naše najbolje vesti samo na Vkontakte 
Otvorite novu mrežu Truth Social

       

Autorska prava Webtribune / Tekst / Slika / Video /