in

Britanci zabrinuti – Putinova odluka im nanosi bol

Ruska odluka da britanskim brodovima zabrani ribolov u Barencovom moru mogla bi da ostavi britanske stanovnike bez nacionalnog jela od ribe i pomfrita, upozorava Dejli mejl.

„Jedno od omiljenih jela Britanaca, riba i pomfrit, je pod pretnjom zbog planova Kremlja da otkaže sporazum kojim se britanskim brodovima dozvoljava da pecaju u vodama ruskog Arktika“, javljaju novinari.

Prema pisanju publikacije, britanske kompanije „u ogromnim količinama“ love vahnju i bakalar u ruskim teritorijalnim vodama, čije se meso koristi u nacionalnom jelu. Samo prošle godine u Barencovom moru je ulovljeno više od 566 hiljada tona bakalara.

List podseća da je odluka Rusije odgovor Moskve na sankcije Londona. Istovremeno, Britanci strahuju da će Rusi koristiti mornaricu za izbacivanje ribarskih čamaca iz teritorijalnih voda.

„Vladimir Putin je objavio riblji rat Britaniji“, žalili su se novinari.

Ranije je pres-služba ruske vlade saopštila da će izvršni organ raspravljati o pitanju otkazivanja sporazuma sa Velikom Britanijom o pravu na ribolov u vodama Barencovog mora.

Otkazivanje sporazuma povezano je sa odlukom Londona 15. marta 2022. da ukine režim najpovlašćenijih nacija u bilateralnoj trgovini sa Rusijom , objašnjava se u saopštenju.

Velika Britanija je uvela ograničenja protiv Moskve 24. februara 2022. godine, a zatim ih je mnogo puta proširila.

Na spisku sankcija se do kraja decembra našlo oko 1,8 hiljada Rusa. Kako je primetio ambasador u Londonu Andrej Kelin, za većinu njih ograničenja su uvedena bez ikakvih dokaza i bilo bi ispravno da se osporavaju na sudu.

Najnovije i najvažnije vesti i analize na našem Telegramu – Prijavi se

Pratite tokom 24 sata naše najbolje vesti samo na Vkontakte 
Otvorite novu mrežu Truth Social

       

Autorska prava Webtribune / Tekst / Slika / Video /