in

Britanija na korak od rata sa Rusijom

Velika Britanija je postala prva država G7 koja je pristala da Ukrajini i zvanično obeća bezbednosne garancije i to u jeku rusko-ukrajinskog sukoba

Premijer Velike Britanije Riši Sunak i predsednik Ukrajine Vladimir Zelenski danas su i zvanično potpisali sporazum o bezbednosnim garancijama za Kijev, javlja ukrajinska redakcija „Evropske pravde“.

Kako se navodi, sporazum će biti na snazi sve dok Ukrajina ne uđe u NATO, a za sada je, kako prenosi UNIAN, potpisan da traje maksimum 10 godina, s tim što može biti produžen po potrebi.
Na ceremoniji potpisivanja dokumenta, predsednik Ukrajine je poručio da je zaključen „novi bezbednosni sporazum, koji je bez presedana“ i istakao da odnosi Londona i Kijeva nikada do sada nisu bili na tako visokom nivou.

„Danas je dan kada se istorija Evrope promenila. To (sporazum) nije samo deklaracija, to je realnost, koja će usledeti zahvaljujući našoj saradnji, i, konkretno, bezbednosnim garancijama od izuzetne globalne sile Velike Britanije“, istakao je Zelenski, prenosi UNIAN.

„Da su ovakve garancije postignute 1991. godine, posebno sa Velikom Britanijom, rat ne bi ni počeo“, dodao je odmah zatim.

„Posebno cenim to što Ujedinjeno Kraljevstvo podržava ulazak Ukrajine u NATO i priznaje da je bezbednost Ukrajine deo ukupne evroatlantske bezbednosti. Upravo zbog toga će date garancije važiti do našeg ulaska u NATO“, prokomentarisao je još Zelenski.

Kako je pojasnio, Ukrajina se sa Britanijom dogovorila o bezbednosti u svim oblastima: na kopnu, u vazduhu, na moru i u sajber prostoru, o širokoj političkoj interakciji i, detaljno, o ​​oružju.
Sporazum predviđa i da će Ukrajina od Londona svake godine dobijati pomoć, koja će samo tokom 2024. iznositi 2,5 milijardi funti. To je, inače, najveći paket pomoći koji su Englezi dali Ukrajincima od 2022. godine.

„Velika Britanija danas najavljuje najveći paket odbrambene pomoći Ukrajini od početka rata, koji iznosi 2,5 milijardi funti. To će značiti više bezbednosti, više protivtenkovskog naoružanja, više projektila, stotine hiljada novih artiljerijskih granata, obuku hiljada ukrajinskih mornara“, rekao je Sunak na zajedničkoj konferenciji za novinare sa ukrajinskim predsednikom Volodimirom Zelenskim u Kijevu, prenosi Ukrinform.

Zajednički zadatak Kijeva i Londona, kako kaže, je da se prvo zaustave ruski napadi, ojača Ukrajina, a zatim da Kijev dobije garancije da sličnog napada na Ukrajinu više nikad neće biti.

Ipak, „Strana.ua“ ističe da sporazum ne znači da će London automatski stupiti u rat sa Rusijom, u slučaju da Rusija, kako je to Sunak rekao na konferenciji, „ponovo napadne“.
Ukoliko se to desi, London će „obezbediti Ukrajini tu podršku koja će joj biti potrebna“, rekao je britanski premijer.

Ovo je, podsetimo, prvi sporazum koji je sa Kijevom potpisan u sferi bezbednosti, a o kojem se govorilo da treba da bude formalizovan i sproveden u delo tokom prošlogodišnjeg NATO samita u Viljnusu između Ukrajine, zemalja G7 i nekih drugih država, piše ukrajinska redakcija „Evropske pravde“.

Ipak, iako su deklaraciju o podršci Ukrajini u Viljnusu potpisale sve države G7, do sada je samo Velika Britanija, i to danas, učinila konkretan korak usmeren ka davanju bezbednosnih garancija Kijevu.

Neposredno pred današnju posetu Sunaka Kijevu, Vlada Ujedinjenog Kraljevstva poručila je da će London potpisivanjem dogovora postati prva država G7, koja će sa Kijevom zaključiti konkretan bezbednosni sporazum, i Ukrajini obezbediti konkretne bezbednosne garancije, što su i druge zemlje Velike sedmorke ranije rekle da će učiniti.

Bezbednosni sporazum, koji su potpisali Sunak i Zelenski, pretpostavlja da će London od sada biti u obavezi da pruži konsultacije Kijevu „ukoliko Rusija nekada ponovo napadne“ Ukrajinu, i da joj obezbedi „brzu i dugoročnu podršku“ u odbrambenom sektoru.

Takođe, London se sporazumom obavezao da će sa Kijevom deliti obaveštajne podatke, sarađivati u sajber sferi i odbrambenoj industriji, i obezbediti vojnu i medicinsku pomoć.

(rt.rs)

Najnovije i najvažnije vesti i analize na našem Telegramu – Prijavi se

Pratite tokom 24 sata naše najbolje vesti samo na Vkontakte 
Otvorite novu mrežu Truth Social

       

Autorska prava Webtribune / Tekst / Slika / Video /