in

Britanija poručila Moskvi: „Otrovali ste ga jer vam je bio pretnja“

Vlada Velike Britanije saopštila je da je danas „pozvala rusku ambasadu“, dok su se demonstranti okupili ispred zgrade u centru Londona u znak protesta zbog smrti Alekseja Navaljnog.

U saopštenju koje je prenela Asocijacija za štampu, „Forin ofis“ je naveo da vlada stoji uz Navaljnijevu „porodicu, prijatelje, kolege i pristalice“ i nazvao opozicionog lidera „čovekom velike hrabrosti i gvozdene volje“.

„Ruske vlasti su u Navaljnom videle pretnju. Mnogi građani Rusije su osećali da im je dao glas. Poslednjih godina, vlasti su ga zatvorile na osnovu izmišljenih optužbi, otrovale ga zabranjenim nervnim agensom i poslale u arktičku kaznenu koloniju. Niko ne treba da sumnja u brutalnu prirodu ruskog sistema. Njegova smrt mora biti istražena u potpunosti i transparentno. Kancelarija za spoljne poslove, komonvelt i razvoj danas je pozvala rusku ambasadu da bi jasno stavila do znanja da smatramo da su ruske vlasti potpuno odgovorne“, navodi se u saopštenju.

Kanadski premijer: Ovo je podsetnik kakvo je čudovište Putin

Kanadski premijer Džastin Trudo rekao je kako smrt Navaljnog podseća svet kakvo je Putin „čudovište“.

„Bio je snažan borac za demokraciju, za slobode ruskog naroda. To stvarno pokazuje do koje mere će se Putin obračunati sa svima koji se bore za slobodu ruskog naroda“, rekao je kanadski čelnik.

„To je tragedija, nešto što celi svet podseća kakvo je čudovište Putin.“


Gutereš pozvao na punu i transparentnu istragu smrti Navaljnog

Generalni sekretar Ujedinjenih nacija Antonio Gutereš pozvao je na punu i transparentnu istragu o smrti ruskog opozicionara Alekseja Navaljnog, rekao je portparol UN Stefan Dižarik tokom današnjeg brifinga za novinare.

„Generalni sekretar UN je šokiran vešću o smrti opozicionara Alekseja Navaljnog u ruskom zatvoru. Generalni sekretar izražava saučešće porodici gospodina Navaljnog i poziva na potpunu, verodostojnu i transparentnu istragu o okolnostima njegove smrti u zatvoru“, rekao je Dižarik, prenosi TASS.

(b92.net)

Najnovije i najvažnije vesti i analize na našem Telegramu – Prijavi se


Pratite tokom 24 sata naše najbolje vesti samo na Vkontakte 
Otvorite novu mrežu Truth Social

       

The post Britanija poručila Moskvi: „Otrovali ste ga jer vam je bio pretnja“ first appeared on .

Autorska prava Webtribune / Tekst / Slika / Video /