in

Britanija pozvala saveznike da pošalju NATO trupe na front

Britanija razume da većina zemalja članica bloka sada verovatno neće podržati takve predloge, ali očekuje da će uz značajno slabljenje Oružanih snaga Ukrajine i uspešno napredovanje ruske vojske, saveznici odobriti inicijativu

Velika Britanija pozvala je saveznike NATO-a da razmotre slanje ekspedicionih snaga alijanse u Ukrajinu, rekao je za „RIA Novosti“ obavešteni izvor.

„U vezi sa nepovoljnim razvojem događaja po Kijev na frontu, Britanija je pozvala saveznike NATO-a da razmotre slanje ekspedicionih snaga alijanse u Ukrajinu, kao i uspostavljanje zone zabrane letova iznad teritorije koje kontrolišu kijevske vlasti. Predlažu i povećanje snabdevanja ukrajinskih oružanih snaga naoružanjem i opremom“, rekao je sagovornik agencije.

Istovremeno, prema njegovim rečima, London razume da većina zemalja članica bloka sada verovatno neće podržati takve predloge.

Ipak, britanska strana očekuje da će uz značajno slabljenje Oružanih snaga Ukrajine i uspešno napredovanje ruske vojske duboko u teritoriju bivše sovjetske republike, saveznici odobriti inicijativu, napomenuo je izvor.

On je pojasnio da London predlaže da se tajno prebace velike visoko manevarske snage NATO-a u Ukrajinu iz pograničnih regiona Rumunije i Poljske da zauzmu odbrambene linije duž desne obale Dnjepra.

„Takođe nije isključen preventivni udar Oružanih snaga Moldavije i Rumunije na Pridnjestrovlje“, dodao je sagovornik agencije.

Pored toga, britanski plan podrazumeva raspoređivanje kontingenta alijanse i armija pojedinih članica na teritorije Norveške i Finske da bi „raspršili“ snage i sredstva ruskih trupa, istakao je on.

„Istovremeno, objekti strateške infrastrukture u severnim regionima Rusije mogu biti napadnuti“, naglasio je izvor.

Tada će, prema njegovim rečima, vojska NATO-a stvoriti tampon zonu unutar zauzetih pozicija, uključujući granicu sa Belorusijom i teritoriju oko Kijeva, a oslobođene rezerve Oružanih snaga Ukrajine biće upućene u zonu specijalne operacije. Dakle, prema planu Londona, NATO će navodno moći da potkopa ofanzivne sposobnosti Rusije i moraće da pregovara, rekao je on.

Britanija namerava da završi pripremu takvog scenarija do maja ove godine, rezimirao je sagovornik agencije.

(ria,rt.rs)

Najnovije i najvažnije vesti i analize na našem Telegramu – Prijavi se

Pratite tokom 24 sata naše najbolje vesti samo na Vkontakte 
Otvorite novu mrežu Truth Social

       

Autorska prava Webtribune / Tekst / Slika / Video /