in

Britanska vojska “ne bi mogla da se bori protiv Rusije duže od dva meseca”

Britanska vojska “ne bi mogla da se bori protiv Rusije duže od dva meseca”


Neuspeh da se obezbedi više sredstava za Oružane snage stavlja nas u nepovoljan položaj, upozorava zamenik načelnika Generalštaba

Britanija ne bi mogla da se bori protiv Rusije duže od dva meseca, priznao je zamenik načelnika Generalštaba, general-potpukovnik ser Rob Magovan, naglasivši da se oružane snage suočavaju sa „operativnim rizikom“ koji je posledica nedovoljnog finansiranja.

Obraćajući se Komitetu za odbranu Donjeg doma britanskog parlamenta, Magovan je poručio: „Bili smo vrlo jasni da količina novca koju trenutno trošimo na municiju… što je značajno… ne ispunjava, u svim oblastima, zaštitu od pretnji sa kojima se suočavamo. Bili smo jasni da moramo da potrošimo više novca… na ono što nazivamo integrisanom protivvazdušnom odbranom“.

Kada ga je Mark Fransoa, bivši ministar oružanih snaga, pitao da li je istina da Velika Britanija „ne bi mogla da se bori sa (Vladimirom) Putinom više od nekoliko meseci u slučaju direktnog rata, jer nema municiju i rezerve opreme za to“, Magovan je rekao da je to istina.

Ministar odbrane Grant Šaps je, piše „Telegraf“, pokušao da ublaži udarac rekavši da će se svaki takav sukob voditi zajedno sa saveznicima iz NATO-a koji mogu kolektivno da nadjačaju Rusiju.

„Za ljude koji gledaju i čuju da Velika Britanija nije spremna za rat isključivo sa Rusijom, važno je da shvate da pošto smo u NATO-u i postoji član 5, mi nikada ne bismo bili u toj situaciji“, rekao je Šaps aludirajući na dogovor o međusobnoj odbrani članica Alijanse.

Nedavno završena istraga Komiteta za odbranu otkrila je da „sve opterećenije“ britanske snage nisu spremne za sukob sa Rusijom.

Utvrđeno je da vlada „nikada neće ostvariti borbenu ili stratešku spremnost“ bez hitnih reformi za preokretanje krize regrutovanja i da će takođe morati dramatično da poveća britanske zalihe oružja i municije.

Komitetu su bivši šefovi odbrane rekli da su Oružane snage „isceđene“ od 2010. godine i da bi „u međusobnom sukobu… iscrpile svoje sposobnosti nakon prvih nekoliko meseci angažovanja“.

Ser Magovan insistira da je Velika Britanija „spremna za rat“ iako je priznao da nije spremna za trajni sukob protiv Rusije.

(rt.rs)

Najnovije i najvažnije vesti i analize na našem Telegramu – Prijavi se

Pratite tokom 24 sata naše najbolje vesti samo na Vkontakte 
Otvorite novu mrežu Truth Social

Autorska prava Webtribune / Tekst / Slika / Video /