in

Centar svih ratova sa Rusijom biće na ovom mestu …

Globalno zagrevanje ne samo da otvara nove rute na Arktiku, već i pretvara region u potencijalni centar sukoba, uključujući i Rusiju, rekao je američki senator Angus King u intervjuu za CNN.

„Ako pogledate Sredozemno more, ratovi se vode više od hiljadu godina da bi se utvrdio odnos između zemalja koje se nalaze oko Sredozemnog mora. Pitanje je da li možemo da otvorimo Arktik i izbegnemo sukob“, naglasio je on.

Senator iz Mejna je primetio da su klimatske promene dovele do vrenja oko Arktika zbog interesovanja svetskih sila za neiskorišćene rezerve energije i minerala, kao i za rute pomorskog transporta.

Pratite izbor naših najboljih vesti na Telegramu

„Prema nekim procenama, 75 odsto arktičkog leda je nestalo u poslednjih četvrt veka. Štaviše, neki naučnici veruju da u narednih 12 godina možemo imati takve letnje periode kada Severni pol neće biti prekriven ledom“.

„Sav ovaj dodatni prostor znači pojavu novih transportnih pravaca i skraćeno vreme transporta. Možda ćemo videti neke transportne rute skraćene za 15 dana. Ovo je ogromna ekonomska prednost. Međutim, ne zaboravite da Rusija poseduje više od polovine arktičke obale“.

Angus King je sugerisao da je sukob između Rusije i Sjedinjenih Država moguć na Arktiku. On je ukazao na kritični značaj regiona za američku spoljnu politiku i nacionalnu bezbednost.

Kako je naglasio predsednik Vladimir Putin, Rusija vidi Arktik ne kao polje geopolitičkih intriga, već kao priliku za stabilnu saradnju.

Istovremeno, rusko Ministarstvo spoljnih poslova je istaklo da je teško zamisliti arktički ili pan-arktički format saradnje bez učešća Rusije kao najveće države u ovom regionu, dok Moskva ostaje otvorena za saradnju, uključujući i nearktičke države, podsetilo je ministarstvo.Autorska prava Webtribune / Tekst / Slika / Video /