in

Diktatura na mala vrata – Počelo je: Prvi nemački grad glasa o zabrani AfD

Hanover će tražiti podršku za zabranu AfD-a od drugih opština preko gradskih veća Donje Saksonije kako bi se zajedno s njima obratio odgovarajućim pokrajinama i saveznoj vladi

Nemačka se sprema da raspravlja o zabrani AfD-a. Sada prvi grad glasa o tome. Naime, gradsko veće Hanovera prvi će raspravljati o zabrani AfD-a. Zeleni su zajedno s panevropskom partijom Volt i Piratskom strankom podneli hitan predlog.

„Veće Hanovera poziva pokrajinu Donja Saksonija i saveznu vladu da pokrenu postupak zabrane protiv AfD-a“, navodi se u saopštenju.

Dodaje se da će Hanover tražiti podršku za takav postupak zabrane AfD-a od drugih opština preko gradskih veća Donje Saksonije kako bi se zajedno s njima obratio odgovarajućim pokrajinama i saveznoj vladi.

Gradsko veće nije odgovorno za zabranu AfD-a. A hoće li državna, pa čak i savezna vlada odgovoriti na zahteve domaćih političara više je nego upitno. Ne menja mnogo to što je gradonačelnik Hanovera Belit Onaj (Zeleni) ujedno i zamenika predsednika Udruženja nemačkih gradova, u stvarnosti se ovde vodi lažna rasprava, piše „Bild“.

Ipak, druge stranke SPD, CDU i FDP su reagovale i dale svoj predlog kako se nositi s AfD-om, uz značajne kvalifikacije.

Shodno tome, državna i savezna vlada treba da „temeljno razmotre pokretanja postupka zabrane protiv AfD-a. Treba razmotriti i isključenje AfD-a iz stranačkog finansiranja i zabranu organizacije omladinaca AfD“, navodi se u zahtevu.

„Naša demokratija može i mora da se zaštiti od AfD-a kao protivustavne stranke zabranom stranke koju je izdao Savezni ustavni sud u skladu s članom 21. Osnovnog zakona. Preduslov za to je zahtev za zabranu koju će izreći Bundestag ili Savezna vlada“, slažu se stranke.

Istraživanje nemačke istraživačke agencije „Forsa“ otkrilo je da je Alternativa za Nemačku trenutno najjača stranka u tri savezne države, odnosno Saksoniji, Tiringiji i Brandenburgu, gde se na jesen održavaju državni izbori.

U dve od te tri savezne države prednost AfD u odnosu na Hrišćansko-demokratsku uniju (CDU) i Socijaldemokratsku partiju Nemačke (SPD) je ubedljiva, preneo je nemački „Velt“.
SPD, CDU i FDP imaju tesnu većinu u gradskom veću. Socijaldemokrati su do septembra bili u koaliciji sa Zelenima, ali su neočekivano prekinuli saradnju.

Ako bi državni parlamenti u Saksoniji, Tiringiji i Brandenburgu bili izabrani početkom 2024. godine, AfD bi bila najjača stranka sa značajnom razlikom, prema istraživanju nemačke istraživačke agencije Forsa.

(rt.rs)

Najnovije i najvažnije vesti i analize na našem Telegramu – Prijavi se

Pratite tokom 24 sata naše najbolje vesti samo na Vkontakte 
Otvorite novu mrežu Truth Social

       

Autorska prava Webtribune / Tekst / Slika / Video /