in

Dmitrij Medvedev šokirao svet odgovorom japanskom državnom vrhu

Dmitrij Medvedev šokirao je svet odgovorom japanskom državnom vrhu da bi trebalo da izvrši samoubistvo ako ne podrže njegovo mišljenje o Kurilskim ostrvima.

„Oni samuraji koji se osećaju posebno tužno mogu da okončaju svoj život na tradicionalni japanski način, da izvrše harakiri. Ako se usude, naravno“, napisao je bivši ruski predsednik Dmitrij Medvedev na „Iksu“ (bivšem Tviteru).

Zapaljiva poruka bivšeg ruskog predsednika usledila je nakon što je japanski premijer Fumio Kišida održao govor u parlamentu svoje zemlje o potpisivanju mirovnog sporazuma sa Rusijom za zvanični kraj Drugog svetskog rata.

Spor oko Kurilskih ostrva jedan je od glavnih razloga zašto Rusija i Japan nikada nisu potpisali mirovni sporazum, piše „Njuzvik“. Ostrva, koje Japan naziva Severnim teritorijama, nalaze se u Tihom okeanu između ruskog poluostrva Kamčatke i japanskog ostrva Hokaido.

Vojnici Sovetskog saveza zauzeli su četiri ostrva na kraju Drugog svetskog rata, ali pravo na zemlju od tada polažu i Rusija i Japan. Prema Kišidi, Tokio je „potpuno predan“ pregovorima o mirovnom sporazumu s Moskvom, ali je Medvedev odbacio predlog, osim ako Japan ne prihvati Kurilska ostrva kao deo Rusije.

Bivši ruski predsednik, koji je blizak saradnik aktuelnog lidera Vladimira Putina i obavlja dužnost zamenika predsednika ruskog Saveta bezbednosti, izneo je svoje uslove za sporazum s Japanom.

Uslovi:

1. Teritorijalno pitanje zatvoreno je jednom zauvek u skladu s Ustavom Rusije.

2. Kurilska ostrva će se aktivno razvijati, a njihova strateška uloga će rasti paralelno, uključujući stacioniranje novog oružja tamo.

3. Nema pregovora o Kurilskim ostrvima.

„Nije nas briga za ‘osećaje Japanaca’ u vezi s takozvanim Severnim teritorijama. To nije ‘sporna teritorija’ nego Rusija“, istakao je Medvedev.

Potom je izneo predlog japanskom državnom vrhu da izvrši harakiri.

Svoju objavu završio je ukazujući na snažno partnerstvo Japana sa Sjedinjenim Američkim Državama, uprkos tome što su Amerikanci detonirali dve atomske bombe u Hirošimi i Nagasakiju 1945. godine.

Podsetimo, Dmitrij Medvedev izjavio je da će Moskva rasporediti novo oružje na Kurilskim ostrvima.

(b92.net)

Najnovije i najvažnije vesti i analize na našem Telegramu – Prijavi se

Pratite tokom 24 sata naše najbolje vesti samo na Vkontakte 
Otvorite novu mrežu Truth Social

       

Autorska prava Webtribune / Tekst / Slika / Video /