in

Dodik se nije pokolebao, ostaje pri svojim rečima za uspostavljanje novog tipa “velike Srbije”

Dodik se nije pokolebao, ostaje pri svojim rečima za uspostavljanje novog tipa “velike Srbije”

Lider bosanskih Srba Milorad Dodik ponovo se danas založio za uspostavljanje nove države koja bi okupila sve Srbe na Balkanu, tvrdeći da je to njihovo pravo.

Jer je, kako je rekao, jedino srpsko nacionalno pitanje ostalo nerešeno u toj oblasti.

Ovu tezu je otvoreno zastupao u intervjuu koji je prošlog vikenda dao ruskoj službi Sputnjik, objašnjavajući da Kosovo i Crnu Goru vidi kao deo nove Velike Srbije, kao i Republiku Srpsku.

Njegova izjava naišla je na brojne kritike, uključujući i osudu Ministarstva inostranih poslova Crne Gore, ali Dodika to nije pokolebalo i potvrdio je u ponedeljak novinarima u Banjaluci da ostaje pri svojim rečima i da se zalaže za uspostavljanje novog tipa „velike Srbije“.

„Srpski narod ima pravo na svoju jedinstvenu državu na Balkanu“, rekao je Dodik.

Istovremeno je tvrdio da su raspadom bivše Jugoslavije svi ostali narodi koji su u njoj živeli rešili svoje nacionalno pitanje, a ta mogućnost je, prema njegovom tumačenju, uskraćena samo Srbima.

Tvrdio je da je uspostavljanje „Velike Srbije“ posle Prvog svetskog rata sprečila samo zapadna zavera koju je predvodila Velika Britanija, koju zajedno sa SAD i danas vidi kao glavnog neprijatelja Srba.

On tvrdi da SAD danas ulažu napore da Bosna i Hercegovina postane unitarna i centralizovana država i kaže da RS na to nikada neće pristati.

On je predvideo da će se Bosna i Hercegovina raspasti zbog stalnih unutrašnjih sukoba, što otvara put RS za priključenje budućoj „Velikoj Srbiji“.

Najnovije i najvažnije vesti i analize na našem Telegramu – Prijavi se


Pratite tokom 24 sata naše najbolje vesti samo na Vkontakte 
Otvorite novu mrežu Truth Social

       

Autorska prava Webtribune / Tekst / Slika / Video /