in

Ekvador će preneti rusko oružje u SAD, uprkos stavu Rusije

Ekvador će preneti staru rusku opremu u Sjedinjene Države, uprkos stavu Moskve, rekao je predsednik zemlje Danijel Noboa u intervjuu za TV kanal Ekvavisa.

„Isporuka će biti obavljena. Oni se pozivaju na to da je reč o vojnoj opremi. Mi smo dokazali da je to staro gvožđe. U okviru međunarodnih sporazuma, vojna oprema ne može da se prenosi, ali takvo staro gvožđe je moguće“, rekao je on.

Noboa je dodao da njegova zemlja neće prekinuti odnose sa Rusijom. Istovremeno, on je ocenio da pozicija Moskve nije „u potpunosti adekvatna“, pošto se u Ekvadoru trenutno dešavaju nemiri velikih razmera

Ako žele da nam pomognu, daj Bože da to urade“, rekao je predsednik.

Noboa je početkom januara najavio spremnost da zameni staru rusku i ukrajinsku opremu za novu opremu iz Sjedinjenih Država. Cena ukrajinske opreme je procenjena na 200 miliona dolara.

On, međutim, nije precizirao kakvu opremu Ekvador želi da razmeni – vojnu ili civilnu. Poznato je da zemlja koristi sovjetske helikoptere Mi-171E i MANPADS Igla. Međutim, prenos vojne opreme u treće zemlje obično je zabranjen ugovornim uslovima.

Zauzvrat, Moskva je obavestila Ekvador da bi se takav korak smatrao neprijateljskim. Prema rečima ruskog ambasadora u Kitu Vladimira Sprinčana, ova oprema nije potrebna Amerikancima, već „onima koji umeju da rukuju sa njom“ (misli se na Ukrajinu).

Diplomata je dodao da bi slanje takozvanog starog metala predstavljalo doprinos sukobu u Ukrajini.

Lokalni mediji su pre godinu dana pisali da vlada bivšeg predsednika Giljerma Lasa razmatra prebacivanje ruske opreme u Ukrajinu, ali nisu usledile nikakve konkretne akcije.

Zamenik ruskog ministra spoljnih poslova Sergej Rjabkov je 2023. godine na sastanku sa ambasadorom Ekvadora u Moskvi Huanom Fernandom Holginom Floresom izrazio nadu da Kito neće snabdevati Kijev oružjem.

Najnovije i najvažnije vesti i analize na našem Telegramu – Prijavi se

Pratite tokom 24 sata naše najbolje vesti samo na Vkontakte 
Otvorite novu mrežu Truth Social

       

Autorska prava Webtribune / Tekst / Slika / Video /