in

EU digla ruke od dijaloga Beograda i Prištine

EU digla ruke od dijaloga Beograda i Prištine


Specijalni izaslanik preuzima dužnost ambasadora, sve manje šanse za veći rezultat do jeseni, a Zapad ne primenjuje nikakav pritisak da se reši situacija koja ugrožava egzistenciju Srba

Dijalog Beograda i Prištine, koji je duže vreme na „leru“, najverovatnije se neće ni ubrzavati do jeseni. U prilog tome ide i najava da će specijalni predstavnik Evropske unije Miroslav Lajčak otići na novu funkciju ambasadora EU u Švajcarskoj.

Uz to, Brisel čekaju izbori u junu, tako da se može očekivati da tek Lajčakov naslednik, i to nakon letnje pauze, možda pomeri stvari unapred.

Moguće je da će Lajčak naredni period do letnje pauze iskoristiti da se makar dođe do tehničkog dogovora oko upotrebe dinara na Kosovu i Metohiji, mada je i to upitno jer Priština ne želi da odustane od ukidanja isplata u našoj valuti, a Zapad ne primenjuje nikakav pritisak da se reši situacija koja ugrožava egzistenciju Srba.

Lajčak je za specijalnog izaslanika EU za dijalog izabran u aprilu 2020. godine, a njegov mandat ističe krajem avgusta, pa se od septembra prebacuje na novo zaduženje u Švajcarsku.

Nije bio preterano uspešan u dijalogu, nekoliko puta je najavljivao da je dogovor blizu, ali je sve ostalo na protokolarnim izjavama. Među njima je bilo i nekoliko onih da Priština prema Briselskom sporazumu iz 2013. treba i mora da formira Zajednicu srpskih opština, ali se to nije desilo.

Da je EU uoči izbora koje je čekaju u ovom trenutku digla ruke od pregovora, što i odgovara Prištini, nagovestio je direktor Kancelarije za Kosovo i Metohiju Petar Petković, posle poslednje runde razgovora oko dinara, pre nekoliko dana u Briselu.

„Stvari su tako jednostavne, Evropska unija ili nema način ili ne želi da se dođe do rešenja, tu treće opcije nema. U svakom slučaju, mi smo posvećeni dijalogu, učinićemo sve da dođemo do rešenja, sa našim ekspertima, da probamo da omogućimo nastavak rada Poštanske štedionice na Kosovu i Metohiji i da naši ljudi mogu slobodno da primaju i plate i penzije i socijalna davanja, i to je suština našeg predloga. Za nas kompromis nije loša i ružna reč. Ali s druge strane imate sagovornika koji očigledno želi, zajedno sa svojim mentorima, da nameće rešenja. Videćemo da li će to tako moći“, rekao je Petković.

Ishod posle izbora za Evropski parlament

Istraživač Centra za evropske politike Miloš Pavković istakao je da i Beograd i Priština čekaju političke promene koje potencijalno mogu da se dese posle izbora u Evropskoj uniji i SAD.

„Miroslavu Lajčaku ističe mandat krajem avgusta, a početkom juna nas očekuju izbori za Evropski parlament, administracija u Briselu se polako rasformira i ulazi u kampanju i tehnički mandat, njima su ruke vezane i neće želeti i neće imati legitimitet da se bave velikim pitanjima. Shodno tome i dijalog Beograda i Prištine je na „stendbaju“ – rekao je Pavković, za „Kosovo onlajn“.

(Novosti.rs)

Najnovije i najvažnije vesti i analize na našem Telegramu – Prijavi se

Pratite tokom 24 sata naše najbolje vesti samo na Vkontakte 
Otvorite novu mrežu Truth Social

 

Autorska prava Webtribune / Tekst / Slika / Video /