in

Evropljani dobro znaju da su bacili pare kroz prozor

Kremlj je u utorak saopštio da Evropljani počinju da okreću leđa Ukrajini, u trenutku kada nastavak pomoći izaziva unutrašnje tenzije i u EU i u SAD.

„Evropljani su dobro svesni da su bacili novac kroz prozor“, rekao je portparol Kremlja Dmitrij Peskov ruskim novinskim agencijama.

Prema njegovim rečima, ukrajinski predsednik Volodimir Zelenski je „u veoma teškom položaju“.

„Više ne prima novac, nema dovoljno granata za njega u inostranstvu i ima problema kod kuće“, rekao je on.

Poslednjih nedelja Kremlj pokušava da predstavi zapadne zemlje kao nejedinstvene oko Ukrajine, posle skoro dve godine rata. U Moskvi je ton mnogo optimističniji posle neuspeha ukrajinske kontraofanzive prošle godine.

Zaleđeno je ratište u Ukrajini, koje se prostire na oko 1.000 km, što favorizuje rusku vojsku, koja je zauzela skoro 20 odsto teritorije svog suseda i koja je u poslednjih nekoliko meseci uspela da ojača svoje pozicije, mobilišući nacionalnu industriju da snabde vojsku potrebnom municijom za nastavak ofanzive.

Peskov je u utorak takođe pozdravio podele unutar američke političke klase, pri čemu republikanci nastavljaju da blokiraju važnu pomoć namenjenu Kijevu.

U jednom trenutku (predsednik SAD Džo) Bajden je rekao da je ovo investicija za Amerikance“, rekao je Peskov, misleći na pomoć Ukrajini.

„Ako se toga držimo, onda je bankrot“.

Ukrajina se plaši pada podrške Zapada, nakon dve godine sukoba koji su iscrpili javno mnjenje i približavanja evropskih izbora u junu i američkih izbora u novembru.

Najnovije i najvažnije vesti i analize na našem Telegramu – Prijavi se

Pratite tokom 24 sata naše najbolje vesti samo na Vkontakte 
Otvorite novu mrežu Truth Social

       

Autorska prava Webtribune / Tekst / Slika / Video /