in

Evropski parlament izglasao rezoluciju: Izbori u Srbiji nisu održani u fer i pravednim uslovima

Evropski parlament izglasao rezoluciju: Izbori u Srbiji nisu održani u fer i pravednim uslovima

Evropski parlament izglasao je dokument pod nazivom Rezolucija o situaciji u Srbiji nakon izbora. Za rezoluciju je glasao 461 evroposlanik, protiv su bila 53 poslanika, a 43 je bilo uzdržano.

Na sajtu Evropskog parlamenta objavljeno je da izbori u Srbiji 17. decembra 2023. nisu održani u fer i pravednim uslovima i pozivaju na međunarodnu istragu.

Konačni tekst rezolucije još nije objavljen, ali se navodi da su izborni uslovi u Srbiji „pali ispod očekivanih standarda za zemlju kandidata za članstvo u EU“.

Na sajtu Evropskog parlamenta navodi se da su izbori neometano sprovedeni, ne spominje se da glasanje nije dozvoljeno na Kosovu i Metohiji, ali se zato navodi da su izbore obeležili proceduralni nedostaci.

Dodaje se kako su ti nedostaci ukazali na to da su nedosledno sprovedene zaštitne mere tokom glasanja i prebrojavanja glasova, kršenje tajnosti glasanja i slučajevi grupnog glasanja.

Podsećajući srpske vlasti da je „ispravno funkcionisanje demokratskih institucija Srbije u srži procesa pridruživanja Srbije EU“, poslanici Evropskog parlamenta pozivaju na nezavisnu istragu uglednih međunarodnih pravnih stručnjaka i institucija o nepravilnostima na parlamentarnim, pokrajinskim i lokalnim izborima, sa posebnim pažnju na izbore za Skupštinu grada Beograda.

Poslanici Evropskog parlamenta žale zbog nedostatka institucionalnog odgovora na ozbiljne sumnje da su aktuelni predsednici umešani u izbornu manipulaciju i zloupotrebe, što, naglašavaju, održava nekažnjivost i obezbeđuje da se ova praksa nastavi.

Parlament takođe osuđuje izostanak rezultata u procesuiranju i sankcionisanju izbornih prekršaja, uključujući ozbiljne optužbe o nezakonitom manipulisanju biračkim spiskom i biračkim pravom, pritiske i zastrašivanja građana i izbornih kandidata, slučajeve korupcije, falsifikovanja potpisa građana, klijentelizam i nelegitimne i protivpravne zloupotrebe podataka građana.

Pozivajući se na „organizovane napade srpskih zvaničnika na posmatrače izbora, uključujući članove Evropskog parlamenta“, zahteva se povratak konstruktivnom diskursu, naglašavajući važnost međusobnog poštovanja u demokratskom procesu.

Osuđuje se odsustvo medijskog pluralizma tokom predizborne kampanje, kao i pristrasno medijsko izveštavanje u korist aktuelnog predsednika države.

Pristupni pregovori sa Srbijom trebalo bi da napreduju samo ako zemlja ostvari značajan napredak u reformama koje se odnose na EU, uključujući punu primenu izbornih preporuka OEBS /ODIHR i Venecijanske komisije, ističe se u rezoluciji.

Ukoliko srpske vlasti nisu spremne da sprovedu ključne izborne preporuke ili ako nalazi istrage ukazuju na to da su srpske vlasti bile direktno umešane u prevaru birača, poslanici Evropskog parlamenta pozivaju da se finansiranje EU obustavi na osnovu teškog kršenja pravila zakona u vezi sa izborima u Srbiji.

Očekuje se da će konačni izveštaj ODHIR-a biti objavljen u narednim nedeljama.

Rezolucija Evropskog parlamenta nije obavezujuća, ali predstavlja političku poruku Beogradu.

Glasanje su u Strazburu pratili predstavnici prozapadne srpske opozicije, koji su pozvali evroparlamentarce da uvedu mere protiv vlasti u Srbiji.

(rt.rs)

Najnovije i najvažnije vesti i analize na našem Telegramu – Prijavi se

Pratite tokom 24 sata naše najbolje vesti samo na Vkontakte 
Otvorite novu mrežu Truth Social

       

Autorska prava Webtribune / Tekst / Slika / Video /