in

Finska i zvanično ulazi u NATO

Finska i zvanično ulazi u NATO

Predsednik Turske Redžep Tajip Erdogan odobrio je odluku parlamenta da ratifikuje zahtev Finske za ulazak u NATO, a ukaz je objavljen u Službenom listu te države.

Turski parlament je poslednji od parlamenata 30 članica NATO koji je odobrio članstvo Finske u Alijansi, jer je nedavno i parlament Mađarske, nakon višemesečnih odlaganja, odobrio ulazak Helsinkija u zapadni savez. Očekuje se da će narednih dana Finska postati punopravna članica NATO-a.

Turska još nije saopštila kada planira da ratifikuje švedsku prijavu za NATO, koja je podneta u isto vreme kada i Finska, prošlog maja. Odluka neće biti doneta pre predsedničkih i parlamentarnih izvora u Turskoj koji će biti održani 14. maja.

Finska i Švedska su prošle godine podnele prijave generalnom sekretaru NATO-a za ulazak u Alijansu. Do početka 2023. godine 28 od 30 zemalja NATO-a odobrilo je obe aplikacije, ali su Mađarska i Turska želele da švedsku prijavu razmatraju odvojeno od finske.

Pratite izbor naših najboljih vesti na Telegramu

Turska vlada optužuje Švedsku da je previše popustljiva prema grupama za koje smatra da su terorističke organizacije, uključujući kurdske grupe. Ankara je, međutim, poručila da na članstvo Finske ima manje zamerki.

Zašto članstvo Finske u NATO-u neće biti potpuno

Ministar spoljnih poslova Švedske Tobijas Bilstrem ocenio je da članstvo Finske u NATO „neće biti potpuno“ dok Švedska ne postane članica alijanse.

„Srećni smo zbog Finske. Ovo je važan korak za našu sestrinsku zemlju, članstvo će ojačati bezbednost i Finske i Švedske. Ali, kako je Finska navela, njihovo članstvo neće biti potpuno dok Švedska ne postane članica“, navodi se u saopštenju švedskog ministra.

Prema njegovim rečima, vlada će „neumorno“ raditi na tome da i Švedska postane članica NATO-a.

Pratite naše najbolje vesti na Vkontakte 

(RT)


Autorska prava Webtribune / Tekst / Slika / Video /